wymiary równoległoboku
bla bla:
sinus kąta ostrego równoległoboku jest równy 35, a pole równoległoboku jest równe 24.
Jakie powinny być wymiary tego równoległobok aby jego obwód był mniejszy niż 26?
11 paź 00:54
Bogdan:

| | 3 | | 40 | |
absinα = 24 ⇒ ab * |
| = 24 ⇒ b = |
| , a > 0, b > 0 |
| | 5 | | a | |
2a + 2b < 26 ⇒ a + b < 13
| | 40 | |
a + |
| < 13 / *a ⇒ a2 − 13a + 40 < 0 |
| | a | |
Rozwiąż tę nierówność.
11 paź 01:16
bla bla:
a∊(5,8)
Bogdan jesteś WIELKI

Dziekuje
11 paź 01:27
Bogdan:

Dobranoc
11 paź 01:30
bla bla: uuu...ale to jeszcze nie koniec....do tego trzeba obliczyć b
czyli b=8 lub b =5
11 paź 01:30
bla bla: Dobranoc
11 paź 01:31