Przekształć do prostszej postaci
Sonia: √6−2√5+√14−6√5
11 paź 23:20
Eta:
(1 −√5)2 = 6 − 2√5
(3−√5)2= 14 −6√5
√a2= I a I
więc
√(1 −√5)2 + √(3 −√5)2= I 1 − √5I + I 3 −√5I= −1 +√5 +3 −√5 = 2
11 paź 23:24
Sonia: dzięki wielkie
11 paź 23:26
Bogdan:
√ a ± b√ c
a = x2 + y2
b√ c = 2xy
6 = x2 + y2
2√5 = 2xy ⇒ √5 = xy,
przyjmujemy (trochę odgadując): x = √5, y = 1, podnosimy te liczby do kwadratu
i dodajemy do siebie.
x2 = 5, y2 = 1, 5 + 1 = 6, a więc zgadza się, możemy zapisać: 6 − 2√5 = (√5 − 1)2.
11 paź 23:28
Eta:
11 paź 23:39