liczby rzeczywiste
anet: Wykaż, ze kwadrat każdej liczby naturalnej jest postaci 3k albo 3k+1, hdy k∊C. Proszę o
wytłumaczenie rozwiązania...
11 paź 15:35
alinka: a − dowolna liczba naturalna
a=3k lub a=3k+1
a2=(3k+1)2 = 9k2+6k+1=3k(3k+2)+1
Wśród liczba naturalnych co trzecia jest wielokrotnością liczby 3 ..... 3,6,9,12,15, czyli ma
postać 3k.
Zostały nam jeszcze liczby pomiędzy wielokrotnościami liczby 3.
Liczby parzyste, co druga, (2n)2 = 4n2 − liczba parzysta od wielokrotności liczby 3 różni
się o 1 czyli ma postać 3k+1 lub 3k −1.
11 paź 15:45