prosze o pomoc
usia: w urnie mamy 10 kul bialych, 20 czarnych i 30 zielonych.losujemy jedna z nich.jakie jest
prawdopodobienstwo wylosowania kuli bialej lub czarnej
11 paź 21:40
Kuba: 10bialych, 20 czarnych 30 zielonych=razem 60
A−losujemy 1 kule
mamy wylosowac kule biala lub czarna−czyli z pozrod 30 kul
jak dla mnie to:
P(A)=30/60=1/2
ale ja sie narazie proboje kombinacji sie nauczyc i zrozumiec ten dzial wiec lepiej zeby ktos
inny kto to umie sie temu przyjrzal
11 paź 21:50
AROB: Ok, [PKuba]]
11 paź 22:22
Bogdan:
A − wylosowano kulę białą lub czarną.
BIAŁE CZARNE ZIELONE | RAZEM
10 20 30 | 60
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−
1 0 0 | 1
lub 0 1 0 |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 10*1*1 + 1*20*1 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 60 | | 2 | |
11 paź 22:32
AROB: Ok,
Bogdanie. Jak zawsze maksymalna perfekcja.

Ale w tym zadaniu Kuba mógł zadanie uprościć, gdyż jedna kula biała lub czarna może być też
losowana ze złączonej grupy kul białych i czarnych (jako jednej). Prawda?
11 paź 22:38
Eta:
Kochani

ja podałabym jeszcze prościej:
| | 10 | | 20 | | 1 | |
P(A) = |
| + |
| = |
| |
| | 60 | | 60 | | 2 | |
11 paź 22:42
Bogdan:
Prawda, pod warunkiem uzasadnienia złączenia.
Chciałem jednak pokazać pełny zapis rozwiązania zadania.
11 paź 22:44
AROB: Oczywiście, wszystko jasne.
11 paź 22:48
usia: Bardzo wam dziekuje
12 paź 07:59
tgt: ∑→←δδδ
17 lis 17:30