funkcja kwadratowa.
diana.: Wyznacz te wartości parametru m (m należy do R), dla których każde z rozwiązań równania
mx2 − (m2 − 3m + 2) x + 2m − 6 = 0 jest mniejsze od 2.
10 paź 19:57
diana.: wiem chyba ze musze to obliczyc
Δ≥0
−b/2a <2
dalej nie wiem
10 paź 20:25
new: to z roz?
10 paź 20:38
diana.: tak
10 paź 20:40
new: Należałoby sprawdzić
przypadek m=0, gdyż otrzymuje się wówczas równanie liniowe −2x−6=0, którego rozwiązanie spełnia
warunki zadania.
10 paź 20:42
fik-mik:
rozpatrz układ warunków i jako odp. podaj cz. wspólną tych warunków.
1/ Δ>0 −−− bo rozwiązania mają być różne !
3/ f(2) >2 dla m>0 , gdy ramiona paraboli skierowane do góry
4) f(2) <2 dla m <0 , " " " " do dołu
10 paź 20:47
fik-mik:
zapomniałam dodać ,że te warunki dla m≠0
10 paź 20:48
diana.: chyba należy obliczyć
Δ= (m2 −3m+2)2 −4m(2m−6) = [(m(m−3)+2]2 − 8m(m−3)=
[(m(m−3)]2+4m(m−3) +4−8m(m−3)=[m(m−3)]2−4m(m−3)+4=
[m(m−3)−2]2= (m2−3m−2)2, m≠0
10 paź 20:48
diana.: ok dzieki

10 paź 20:49