to jest zadanie z ksiażki dla 2 klasy gim nowej ery zadanie 12 strona 193
Ptaszek: Z każdego z trzech graniastosłupów prawidłowych wycieto mniejsze graniastosłupy prawidłowe .
Oblicz jakie objetości mają otrzymane bryły
11 paź 18:43
erre:
11 kwi 18:36
adrian: to jest zadanie 12 str 201 typku ale mniejsza :
V− objętość graniastosłupa
V1− objętość większego graniastosłupa
V2− objętość mniejszego
a−krawędź podstawy większego
a1−krawędź podstawy mniejszego
H−wysokość graniastosłupa
a) a=10
a1=4
H=4
V1=10²*4=400cm³
V2=4²*4=16*4=64cm³
V=V1−V2=400−64=336cm³
b) a=12
a1=4
H=4
V1=(a²*√3)/4*H=144√3/4*4=144√3cm³
V2=(a²*√3)/4*H=16√3/4*4=16√3cm³
V=V1−V2=144√3−16√3=128√3cm³
c) a=8
a1=4
H=4
V1=(3a²√3)/2*H=(3*64√3)/2*4=192√3*2=384√3cm³
V2=(3a²√3)/2*H=(3*16√3)/2*4=48√3*2=96√3cm³
V=V1−V2=384√3−96√3=288√3cm³
PROSZE
12 maj 19:42
12 maj 19:43