ratujcie! PILNE
Matylda: Trójkąt o bokach długości |AB|=6, |BC|=5, |AC|=5,5 jest podobny do trójkąta DEF. Wiedząc, że
średni bok trójkąta DEF jest równy najmniejszemu dokowi trójkąta ABC, podaj ich skalę
podobieństwa i oblicz obwód trójkąta DEF.
11 paź 21:17
Matylda: pomocy
11 paź 21:32
AROB: Pomogę
11 paź 21:33
Matylda: o dzięki

chodzi mi o ułożenie proporcji
11 paź 21:33
Matylda: haloo?
11 paź 21:50
AROB:

Bokowi średniej długości w ΔABC odpowiada dok średniej długości w ΔDEF.
Zatem skalę podobieństwa obliczymy z ich stosunku:
ΔABC ∼ ΔDEF, a stąd obliczymy pozostałe boki ΔDEF.
IABI = k * IDEI IBCI = k * IEFI
6 = 1,1 * IDEI 5 = 1,1 * IEFI
| | 6 | | 60 | | 5 | | 5 | | 50 | | 7 | |
IDEI= |
| = |
| =5 |
| IEFI= |
| = |
| =4 |
| |
| | 1,1 | | 11 | | 11 | | 1,1 | | 11 | | 11 | |
11 paź 21:58
Matylda: dzieki
11 paź 22:00
AROB: 
Przepraszam, że tak długo musiałaś czekać, ale zostałam oderwana przez telefon.
11 paź 22:04
Matylda: a da rade to zrobić ze zwykłej proporcji?
11 paź 22:05
Matylda: nic nie szkodzi

dziękuje za poświęcony czas.
Próbowałąm zrobic to zadanie z proporcji boków ale wyniki wychodza kosmiczne
11 paź 22:05
Matylda: zrobiłaś błąd bo w poleceniu jest że:
ŚREDNI bok długości trójkąta DEF odpowiada NAJMNIEJSZEMU bokowi trójkąta ABC
chyba ze to nic nie zmienia
11 paź 22:09
AROB: Można też skorzystać z proporcji ( bo w trójkątach podobnych odpowiednie boki są
proporcjonalne).
Ale mając już znaną skalę, prościej jest właśnie tak.
A proporcje byłyby takie:
| | 5,5 | | 5 | | 5,5 | | 6 | |
np. |
| = |
| i |
| = |
| |
| | 5 | | EF | | 5 | | DE | |
Powodzenia!
11 paź 22:12
Matylda: ok dzieki

juz wiem wszystko
11 paź 22:14
AROB: Nie Matyldo, On nie odpowiada, tylko jest równy ( tak podałaś w treści). A z resztą nie jest
możliwe, żeby średniemu bokowi odpowiadał najmniejszy, bo wtedy nie byłyby to trójkąty
podobne.
11 paź 22:15
Matylda: rozumiem

dziekuje jeszcze raz
11 paź 22:23