AS: Tw.1 Kwadrat liczby parzystej jest liczbą parzystą
Tw.2 Kwadrat liczby nieparzystej jest liczbą nieparzystą.
Dowód nie wprost.
Załóżmy,ze jest liczbą wymierną tzn. da się przedstawić w postaci ułamka
| | p | |
nieskracalnego |
| gdzie q ≠ 0, q ≠ 1 |
| | q | |
Wtedy
Przypadek 1:
p = 2*m , q = 2*n
p i q nie mogą być równocześnie parzyste,bo wtedy byłby to ułamek skracalny przez 2
Przypadek 2
p − parzyste , q − nieparzyste
Wtedy p = 2*m , q = 2*n + 1 gdzie m,n ∊ N
Podstawiając do związku podstawowego mamy
(2*m)
2 = 6*(2*n + 1)
2 ⇒ 4*m
2 = 6(4*n
2 + 4*n + 1)
4*m
2 = 24*n
2 + 24*n + 6 |:2
2*m
2 = 12*n
2 + `12*n + 3
2*(m
2 − 6*n
2 − 6*n) = 3
Lewa strona podzielna przez 2 czyli parzysta,prawa strona nieparzysta , sprzeczność
Przypadek 3
p − nieparzyste , q − parzyste
p = 2*m + 1 , q = 2*n
(2*m + 1)
2 = 6*(2*n)
2
(2*m + 1)
2 = 24*n
2
Lewa strona nieparzysta (Tw.2) prawa strona parzysta , sprzeczność
Przypadek 4
p − nieparzyste , q − nieparzyste
p = 2*m + 1 , q = 2*n + 1
(2*m + 1)
2 = 6*(2*n + 1)
2
Lewa strona nieparzysta (Tw.2) , prawa strona parzysta , podzielna przez 2 , sprzeczność
Biorąc pod uwagę wszystkie 4 przypadki musimy uznać że nie istnieje ułamek
będący wartością
√6 czyli musi być liczbą niewymierną,co kończy dowód.