prosze o pomoc
Ulka: Na przeciwprostokątnej AB trójkąta prostokątnego ABC obrano punkty D i E takie że |AD|=|AC|
ORAZ |BE|=|BC|. Wykaz ze kątDCE=450
12 paź 13:03
yeti:

α +β= 90
o , bo trójkąt jest prostokątny
to:
α2 +
β2 = 45
o
ΔCBE −−−−jest równoramienny , bo: IBCI= IBEI
to: miary kątów "δ" są równe
| | 1800 −β | |
i δ= |
| = 90o − β2
|
| | 2 | |
podobnie: ΔCAD −−− też równoramienny , bo IACI = IADI
więc miary kątów "γ" są równe:
| | 180o −α | |
i γ= |
| = 90o − α2
|
| | 2 | |
zatem miara kąta
x jest:
x =180
o −(δ +γ)=180
o −(90
o−
β2+90
o−
α2) =
β2+
α2=45
o
więc :
x= 45o
c.b.d.o.
12 paź 14:55
Bogdan:

α = 180 − 2γ, β = 180 − 2δ
α + β = 90 ⇒ 360 − 2γ − 2δ = 90 / :2 ⇒ 180 − (γ + δ) = 45
x = 180 − (γ + δ) = 45
12 paź 15:23