nierówność
Wiesiu: |16x2−4|<4 jak to prawidłowo obliczyć?
11 paź 15:16
Wiesiu: 16x2−4<4
wyszło mi x∊(−√2/2,√2/2)
11 paź 15:18
Wiesiu: 16x2−4>−4
11 paź 15:19
Wiesiu: wychodzi chyba tylko 0
11 paź 15:20
Bogdan:
Rozwiąż nierówność podwójną: −4 < 4(4x2 − 1) < 4 przedtem dzieląc ją obustronnie
przez 4.
11 paź 15:21
Wiesiu: wartość bez. nie może być ujemna,
11 paź 15:21
Wiesiu: czyli ten drugi odpada?
11 paź 15:22
Wiesiu: sorry, nie ten film
11 paź 15:23
Wiesiu: dziękuje
11 paź 15:25
Bogdan:

Na wszelki wypadek pokaże pełne rozwiązanie.
| | 2 | |
−4 < 4(4x2 − 1) < 4 ⇒ −1 < 4x2 − 1 < 1 ⇒ 0 < 4x2 < 2 ⇒ 0 < x2 < |
| |
| | 4 | |
| | 2 | | √2 | | √2 | |
x2 > 0 i x2 − |
| < 0 ⇒ x ≠ 0 i (x − |
| )(x + |
| ) < 0 |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | −√2 | | √2 | |
Odp.: x ∊ ( |
| , 0)∪(0, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Liczba 0 nie wchodzi do zbioru rozwiązań, |16*0
2 − 4| = |−4| = 4, a nie < 4
11 paź 15:47
alinka: 1. Rozwiąż równość 16x2−4= 0
x1=1/2
x2=−1/2
2. Rozwiązujemy zadanie w przedziałach:
a/ X∊(−∞,−1/2)
b/ x∊(1/2, +∞)
− wyrażenie w nawiasie zawsze jest nieujemne, czyli
/16x2−4/<4
ad. a/ b/ 16x2 − 4 − 4 = 0
16x2−8=0
2x2−1=0
x=+/− sqrt((1/2)
11 paź 15:55
Bogdan:
| | 1 | |
alinko, rozwiązaniem jest przedział. Twoje rozwiązania: x = ± |
| nie spełniają |
| | √2 | |
zadanej nierówności.
| | 1 | |
|16* (± |
| )2 − 4| < 4 ⇒ |8 − 4| < 4 ⇒ |4| < 4 sprzeczność |
| | √2 | |
11 paź 16:23