PLISKA :)
BASIA ;P .... POMOCY!: Proszę o pomoc w tym zadaniu ... o co chodzi w nim...? nie rozumiem kompletnie!
ZADANIA.1
Przedstaw liczbę rzeczywistą w postaci potęgi o podstawie a.
a) 3√100 , a=10
b) 3√25 , a=5
c) 3√144 , a=12
d) 5√32 , a=12
12 paź 14:27
Biebrza: | | 2 | |
3√100=3√102=10 do potęgi |
| (nie wiem jak zapisać potęgę o wykładniku ułamkowym) |
| | 3 | |
reszta analogicznie
12 paź 14:57
Bogdan:
102/3
Piszemy tak: 10^{2/3}
12 paź 15:08
12 paź 15:24
BASIA ;P .... POMOCY!: ok dzieki

a wiecie może jak zrobić te 2 przykłady ?
a)
3√133
b) −
√85
12 paź 15:46
Biebrza: jakie polecenie?
12 paź 16:22
BASIA ;P .... POMOCY!: Przedstaw liczbę rzeczywistą w postaci potęgi.
12 paź 16:28
Biebrza:
a)
3√133=133/3=131
b)
−√85=−(85)1/2
Proponuję spojrzeć na wzory.
12 paź 17:31
anqś: A wiecie jak zrobić ten przykład?
(0.00032)3/5
12 paź 16:28
Bogdan:
| | 32 | | 2 | |
przecież to widać, że |
| = ( |
| )5 |
| | 100000 | | 10 | |
12 paź 16:41