matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby rzeczywiste
anet:
Wykaż , że liczba postaci
n
4
4
+
n
3
2
+
n
2
4
, gdy n∊N, jest kwadratem liczby naturalnej.
10 paź 20:14
tim:
Ja.
10 paź 20:18
tim:
Ja.
10 paź 20:18
tim:
n
4
2n
3
n
2
+
+
=
4
4
4
n
4
+ n
3
+ n
3
+ n
2
=
4
n
3
(n + 1) + n
2
(n + 1)
=
4
n
2
(n + 1)(n + 1)
=
4
n(n + 1)
(
)
2
2
10 paź 20:19
fik-mik:
10 paź 20:20
Bogdan:
albo
n
4
n
3
n
2
+
+
=
4
2
4
n
2
n
2
n
n
= (
)
2
+ 2*
*
+ (
)
2
2
2
2
2
n
2
n
n
2
+ n
= (
+
)
2
= (
)
2
2
2
2
10 paź 20:27
anet:
dzięki
10 paź 20:54