matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 155,
154
,
153
,
152
,
151
,
150
,
149
,
148
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
Tomek:
:::rysunek::: Punkty:A1,A2......A8 dzielą okrąg na 8 łuków o równej długości .Wyznacz miarę kąta między
1
satya:
w sześcianie o podstawie dolnej ABCD i górnej A'B'C'D', znajdź miarę kąta między przekątnymi sześcianu AC' i BD'
1
MADZIA:
:::rysunek::: wyznacz miary kątów.
1
MADZIA:
:::rysunek::: wyznacz miary kątów α i β.
1
MADZIA:
:::rysunek::: wyznacz miary kątów α i β.
5
anucha:*:
przekątna kwadratu jest o 2cm dłuższa od jego boku . oblicz pole tego kwadratu? zaczełam robić to zadanie tak:
0
wrrr:
!dwie pochodne cząstkowe! proszę...
1
patryk:
Wielomiany P(x)=ax(x+b)2 oraz Q(x)=x3+2x2+x są równe. Oblicz a i b.
1
Krzysiek2005:
podstawa ostroslupa jest trojkat prostokatny, ktorego dlugosci przyprostokatnych sa rowne a. dlugosc krawedzi bocznych jest rowna a. oblicz obletosc i pole calkowite ostroslupa.
2
grid:
niech m = 2
√
3
− 3
√
2
i n = 2
√
2
+ 3
√
3
a) m * n
1
kasia:
błagam pomocy kasia: Jurek zamierza kupić mikroskop za 738 zł.Na ten cel dostał od rodziców 400zł.Pozostałe pieniądze mają pochodzić z lokaty terminowej założonej 2 lata temu.Czy Jurkowi
3
filip:
Wyznacz zbiór wartości funkcji
1
ShabaD:
Przekształć wyrażenie korzystając z wzorów skróconego mnożenia: a) (0,5x
2
− 3y)
3
2
mmmantol:
x
3
całka z
dx
1−x
5
Sylwia:
3
x
< 6
x
− 2
x+1
+ 8
33
Godzio:
Wyznacz te wartości parametru m (m∊R) dla których jeden z pierwiastków równania mx
2
− (2m+1)x + m −2=0 jest ujemny a drugi większy od 5
10
kasia:
kasia: proszę to moja praca kontrolna ,plis pomocyemotka kasia: Skarb państwa wyemitował pięcioletnie obligacje o cenie nominalnej 100zł.Ich cena emisyjna (czyli cena,za którą można
0
kasia:
proszę o pomoc całego rozwiązania ,plis
kasia: Pani Kasia złożyła w banku kwotę 10.000 zł.na lokatę oprocentowaną 4% rocznie.Oblicz jaką kwotę odbierze pani Kasia po 5 latach,jeśli
0
kasia:
potrzebuje waszej pomocy kasia: kapitał w wysokości 800zł.został złożony w banku oferującym kapitalizację miesięczną.Oblicz wielkość kapitału po roku,jeśli przez 6 pierwszych miesięcy
1
Martucha:
cena towaru po dwukrotnej obniżce o ten sam procent zmalała z 50 zł do 40,50zł. o ile procent dokonano obniżki ceny za każdym razem?
5
kamil:
3n+5
lim
n
→
∞
=(
)
2
n
3n+1
1
agulka252:
Podaj definicję cosinusa kąta ostrego w trójkącie prostokątnym. W trójkącie prostokątnym ABC: a = 7,
11
Artur:
Mam do rozwiązania takie zadanie: Zapisz w postaci a
m
gdzie m jest liczbą całkowitą.
2
Danka:
Proszę pomóżcie. Wytłumaczcie mi jak mam rozwiązywać takie zadania ze średniej arytmetycznej...
2
kamil:
czy ktos wie jakie sa granice w +
∞
i −
∞
arctgx
7
Sylwia:
Rozwiąż równanie:
√
x
x
= x
√
x
1
bluee:
rozwiaz układ nierówności
2
angry:
prosze o rozwiazanie
zad:
1
ola12:
prosze o pomoc
dziekuje
1
agi:
oblicz objetosc graniastoslupa prawidlowego trojkatnego ktorego krawedz podstawy dlugosci 9 cm tworzy z przekatna sciany bocznej kat 60 stopni.
1
agi:
w graniastolsupie prawidl
wym czworokatnym przekatna podstawy dlugosci 6cm tworzy z przekatna graniastoslupa kat 30 stopni. oblicz objetosc graniastoslupa
2
Wydi:
W pewnym trapezie kąty przy dwóch przeciwległych wierzchołkach maja miary α oraz 90+α. Jedno z ramion tego trapezu wynosi t. Wyznacz różnicę długości podstaw tego trapezu.
3
Wydi:
Proste zawierające ramiona BC i DA trapezu ABCD przecinają się w pkt. S Dane są AB=6 CD=2 oraz obwód SCD=
√
18
Oblicz obwód trójkąta SAB
3
kamil:
czy wyrazenia typu 0
0
∞
0
i 1
∞
sa wyrazeniami nieoznaczonymi? (dzial granice)
3
patryk:
wysokosc graniastoslupa prawidlowego czworokatnego ma dlugosc 10 dm a przekatna jego sciany bocznej dlugosc 15 cm. oblicz objetosc graniastoslupa.
1
marianna:
przekatna graniastoslupa prawidlowego czworokatnego dlugosci 4 pierwiastki z 3 cm tworzy z jego plaszczyzna podstawy kat 30 stopni. oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej tego
1
patryk:
przekatna podstawy graniastoslupa prawidlowego czworokatnego ma dlugosc 6 cm a przekatna graniastoslupa 10 cm. oblicz objetosc graniastoslupa.
4
wrrr:
!dwie pochodne cząstkowe
! proszę...
1
kasia:
Skarb państwa wyemitował pięcioletnie obligacje o cenie nominalnej 100zł.Ich cena emisyjna (czyli cena,za którą można je zakupić w domu maklerskim)wynosi 96 zł.Przez 5 lat ,na koniec
9
madax:
oblicz wartość liczbowa wyrażenia dla x= −2
5x+5
x
2
+4
4
R.W.16l:
A teraz, coś dla mózgowców
JEstem strasznie ciekaw rozwiązania, więc proszę o − chociaż − jakieś pomysły
1
Mateusz:
Mam pytanie czy dobrze mi wyszły granice ciągów nie bee pisał obliczen bo troche tego jest
3
kuba:
:::rysunek::: przekątne trapezu ABCD przecianją się w punkcie M(rys obok) . wysokośc trapezu ma dł 18cm .Pole
1
marianna:
podstawa graniastolsupa prostego jest trojkat rownoboczny wpisany w kolo o promieniu 20cm, a wysokosc o dlugosci boku kwadratu opisanego na tym samym kole. oblicz objetosc tego
1
MiŚka:
Napisz równanie okręgu o sr. w punkcie (−3, 5) przechodzącego przez początek ukł. współrzednych.
4
kuba:
funkcja f jest określona wzorem f(x) = log
2
x a) oblicz miejsce zerowe funkcji g(x)=−f(x−3)+2 i sporządź jej wykres
1
kuba:
Dla jakich wartości m reszta z dzielenia wielomianu W(x)= x
3
− (2/m) x
2
+ mx − 2 przez dwumian x−2 jest ≤ 6
1
kuba:
podaj odpowiednie założenia i wykaż, ze tg
2
α − tg
2
β = sin(α+β)sin(α−β) / cos
2
αcos
2
β
3
Paweł:
Wielomian f jest określony wzorem f(x)= ax
4
−9x
3
+3x
2
+7x+b dla pewnych liczb pierwszych a oraz b . Wiadomo, ze liczba 3/2 jest pierwiastkiem tego wielomianu. Oblicz a i b.
0
kuba:
wielościan jest sumą dwóch ostrosłupów prawidłowych czworokątnych o długościach wszystkich krawędzi równych 10cm i złączonych podstawami (ośmiościan foremny). Wielościan ten przecięto
1
ola12:
Prosze o pomoc
dzieki
0
kasia:
kapitał w wysokości 800zł.został złożony w banku oferującym kapitalizację miesięczną.Oblicz wielkość kapitału po roku,jeśli przez 6 pierwszych miesięcy roczna stopa procentowa wynosiła :
0
kasia:
Jurek zamierza kupić mikroskop za 738 zł.Na ten cel dostał od rodziców 400zł.Pozostałe pieniądze mają pochodzić z lokaty terminowej założonej 2 lata temu.Czy Jurkowi wystarczy
0
kasia:
Pani Kasia złożyła w banku kwotę 10.000 zł.na lokatę oprocentowaną 4% rocznie.Oblicz jaką kwotę odbierze pani Kasia po 5 latach,jeśli odsetki będą kapitalizowane co;
1
R.W.16l:
Hmm, przeglądałem sobie stronki, i znalazłem coś takiego... a ze mało zadań jest, to czy moglibyśmy to zrobić?
2
luq:
liczby zespolone− wykonaj dzialania (1−i)
2
(2+5i)
1
bożena:
rozwiąż równanie x
√
2
−3=x−1
0
Maniek:
Troche fizyki Jak głęboki musiałby być szyb kopalni aby na jego dnie ciała ważyły o p=0,1% mniej niż na
0
luq:
(1−i)
2
(2+5i)
0
luq:
(1−i)
2
(2+5i)
2
luq:
√
5−12i
2
cinekxcv:
lim = 7tg5x/2tg3x nie można korzystać z delopitala
(x−−>0 )
7
Jaaaa.. :) :
:::rysunek::: 1. Oblicz długości odcinków oznaczonych literami:
22
enooo:
:::rysunek::: Proszę o pomoc! Skonstruuj trójkąt równoboczny, który ma taki obwód jak trójkąt poniżej.
1
Jasiek:
a.2*(0.3)
−1
+4*8
2/3
−12*27
1/3
b.625
0,25
−1,5*100
3/2
+0,25
−2.5
4
Tomek:
Proszę o rozwiązanie, bądź pomoc w rozwiązaniu poniższych zadań. Z góry wielkie dzięki
6
by:
Jestem w totalnej kropce
. Narysuj dowolny trójkąt i podziel go na trzy części o równych polach prostymi przechodzącymi przez jeden z wierzchołków.
0
zad:
hej nikka i as Mam zadnaie dla was
2
Marcin:
Witam 1.Jeżeli x
4
−5x+7=0 to wartość wyrażenia 2x
4
−10x+20
15
:::rysunek::: 2. Oblicz długości odcinków oznaczonych literami:
4
martucha :
bardzo prosze o pomoc
w pudełku znajduje się 10 kul białych i 8 kul czarnych losujemy 3 kule sporządź drzewo i
1
Michal :
32656 cm/min na m/s zamienic
2
Emilka prosi o pomoc :):
1.Lekko pchnięty krążek hokejowy o masie 0,2kg zatrzymał się po przebyciu 6m. Oblicz prace wykonana przez sile tarcia. Współczynnik tarcia kinetycznego wynosi 0,01 (g=10m/s
2
)
1
Marco:
Lodolamacz o m=200ton poruszajacy sie z V=5m/s uderza w lodowa kre i pcha ja przed soba z V=2m/s.Oblicz mase kry.
1
Michal xdxd:
Oblicz szybkosc ciala znajdujacego sie na rowniku, jezeli promien ziemi wynosi 6370km.(Wskazowka.Okres ruchu ciala znajdujacego sie na rowniku wynosi 24h).
11
matthew:
zad.1 Punkty A=(−3; 2) B=(4,1) C=(0, −3) są wierzchołkami trójkąta ABC.
1
Krzysiek:
Koło rowerowe o promieniu 40cm wykonuje 130 obrotów na minutę.Z jaka szybkoscia jedzie rowerzysta.
4
grander :
Uzupełnij tabelę.
1
http://matematyka.pisz.pl/forum/31683.html − rozwiążcie mi to tylko w proporcjach tzn , zeby litera byla u gory po lewo xd pilne .
1
marianna:
w ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz boczna o dlugosci 8dm tworzy z wysokoscia ostroslupa kat 30 stopni. oblicz objetosc ostroslupa.
9
Marcin:
POMOCY
1
sylwia:
W trójkącie prostokątnym ABC a=3 ,b=3
√
3
c=6β .oblicz tg α.
3
Marcin:
Prosze o pomoc Rozwiąż równanie
2
as:
f(x)=3x
2
+0,5
1
Moniczka:
Pierwsze cialo poruszajace sie po okregu przebywa droge 200m w ciagu 300s a drugie cialo 300m w ciagu 200s. oblicz stosunek promieni kregow, jesli okres ruchu jest taki sam.
0
ewa:
POMOCY
! zad:
1
kaja:
w graniastoslupie prawidlowym czworokatnym przekatna podstawy dlugosci 6 cm tworzy z przekatna graniastoslupa kat 30 stopni. oblicz objetosc graniastoslupa
1
Joachim:
Proszę o pomoc w zadaniu... Wypisz wszystkie pary (x,y), takie, ze x∊A i y∊B, gdy:
1
sylwia:
Doprowadz do najprostszej postaci 2
√
32
9
sabrina:
w ostroslupie prawidlowym czworokatnym o boku dlugosci 12 pierwiastkow z 2 cm wysokosc sciany bocznej jest rownej 14 cm. oblicz objetosc ostroslupa.
0
martucha :
w pudełku znajduje się 10 kul białych i 8 kul czarnych losujemy 3 kule sporządź drzewo i oblicz prawdopodobieństwa
2
Joachim:
Proszę o pomoc! Kasia zawsze dobiera swoją garderobę w tym samym kolorze. Ma trzy różne bluzki w kolorze
1
Joachim:
Proszę o pomoc w zadaniu... Wypisz wszystkie pary (x,y), takie, ze x∊A i y∊B, gdy:
1
sabrina:
w ostroslupie prawidlowym czworokatnym krawedz boczna dlugosci 8 pierwiastkow z 3 cm tworzy z plaszczyzna podstawy kat 30 stopni. oblicz objetosc ostroslupa
1
agata:
w prostopadloscianie o krawedziach rownych 6 i 8 cm przekatna ma dlugosc 12cm. oblic zobjetosc prostopadloscianu.
3
kamil:
Narysuj dowolny kwadrat.Przekształć go przez symetrię względem : −dowolnego punktu leżącego wewnątrz kwadratu,różnego od punktu O.
?
2
Karolinnka:
Wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem
10
Paweł:
rozłóż na czynniki liniowe wielomian
4
agata:
podstawa graniastoslupa prostego jest romb o boku dlugosci 4 cm i kacie ostrym 60 stopni. oblicz objetosc tego graniastoslupa jezeli jego wysokosc jest dwukrotnie dluzsza od krotszej
1
annie:
Wysokość ostrosłups prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią boczną tego ostrosłupa kąt α taki, że cosα=0,8. Krawędź podsrawy ma długość 3 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
1
bubu:
Oblicz ganicę funkcji (lewostronnie i prawostronnie) w punktach −3 oraz 2:
3
matthew:
Cześć, mam takie zadanie: W klasie jest 12 dziewcząt i 8 chłopców. Wybieramy trzyosobową delegację. hjakie jest
7
bubu:
Oblicz pochodną
1
Ola:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z wysokością ściany bocznej kąt 30
o
. Wyznacz objętość tego ostrosłupa, jeśli krawędź podztwy ma długość a.
2
rogal:
Dane są zbiory A=<−2;3) i B=<2;5) a) wyznacz różnicę zbiorów A i B oraz różnicę zbiorów B i A,
2
mała:
jak rozwiązac ten układ równań?
6
malina18:
mam wielką prośbę nie wiem jak rozwiązać to jak ktoś wie to proszę o pomoc Dany jest ostroslup prawidłowy czworokątny o all krawędziach jednakowej długości .Oblicz sinus
1
MiŚka:
Napisz równainie okręgu o promieniu 4 stycznego do obu osi układu współrzędnych.
3
bubu:
znajdź asymptoty funkcji:
1
Ańek:
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A= (−1, 2), współśrodkowego z okręgiem o równaniu x
2
+ y
2
− 4x− 4y+ 7= 0
11
zad:
cos4x+2cos
2
x=1
1
sandra:
Oceń wartośc logiczną zdań a) 2 jest liczbą pierwszą parzystą
0
Moniczka:
Pierwsze cialo poruszajace sie po okregu przebywa droge 200m w ciagu 300s a drugie cialo 300m w ciagu 200s. oblicz stosunek promieni kregow, jesli okres ruchu jest taki sam.
1
itka:
oblicz z jaką prędkością poruszał się pojazd, jeśli w ciągu 7 min.30 sek. przejechał 19 km?
1
krystian prosi o pomoc:
Zad. 1: a) Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do podstawy pod kątem 30stopni , a przekątna ściany bocznej ma długość d. Oblicz pole powierzchni tego
1
Sandra:
Podaj wartośći funkcji trygonometrycznych dla kątów ostrych trójkąta prostokątnego o bokach 6cm, 8cm, 10cm.
1
Sandra:
W trójkącie prostokątnym ABC a=4
√
3
b=4 c=8.Oblicz ctg α.
2
bartek:
Z wierzchołków prostokąta poprowadzono proste prostopadłe do jego przekątnej.Proste te dzielą przekątna na trzy równe części ,każda o długości 5 cm. Oblicz pole i obwód tego prostokąta.
2
krzysiek:
Matematyka z plusem dla klasy 2 gimnazjum Zad 8 strona 114
21
bla bla:
9
wrrr:
!pochodne cząstkowe
! błagam
!
5
Ali:
2IxI −1
5
Dawid:
Witam wie ktoś może jak rozwiazywać równania z wartoscią bezwzględną
?
2
Gosia:
Dane są liczby x=2+
√
3
, y = 2−
√
3
.
x
Ilorazem
tych liczb jest : ?
y
3
Gosia:
(x
√
2
+2x
√
8
)
2
=
3
Gosia:
3
√
3
*
6
√
3
= ?;>
20
Gosia:
Wykaż ze liczby 'a' i 'b' sa liczbami przeciwnymi
3
√
6
√
12
+3
6
2
√
2
−
√
6
12
√
3
√
2
a=
+
, b=
9
michelos:
1. Oblicz pole koła opisanego na trójkącie równobocznym o polu 9
√
3
2. Oblicz obwód koła opisanego na kwadracie o polu 16
1
aga:
f(x)=1/x
2
oblicz na podstawie definicji pochodną funkcji
3
Gosia:
Wyrażenie (1−2x)
2
−3(x−
√
2
)(x+
√
2
) dla x=2
18
monika:
obliczenie granicy:
x
2
− 2x − 1
lim x−>3
x
2
− 5
wie ktoś jak to zrobić? na dole przypuszczam będzie: następnie (x−5)(x+5), ale dalej?
4
Ania:
6
√
3
Wykaż że liczba a=
−12
√
3
jest liczbą wymierną
2−
√
3
5
Eryk:
Jak sprawdzić monotoniczność takiego ciągu
1
aga:
f(x)=1{x}
2
6
krystian prosi o pomoc:
Zad. 2: Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, którego: a) krótsza przekątna długości 4 jest nachylona do podstawy pod kątem 70stopni,
1
Adrian:
Mam problem z takim zadankiem rozwiąz równanie
4
Dddd:
Liczbą odwrotną do liczby
√
6
:2
7
Marcin:
Prosze o pomoc Wyznacz najmniejsza wartość wyrażenia x
3
+y
3
wiedzac że x+y=2
2
Kasia:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość sciany bocznej ma długość 18 cm i jest nachylona do płaszcyzny podstway pod kątem 60stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
1
Agata:
Bardzo pilne, monotoniczność, błagam Was o pomoc wyznaczyć przedziały monotoniczności funkcji :
4
Kasia:
Pole powierzchni bocznej walca jest równe 40π cm
2
. Oblicz długość wysokości tego walca, jezeli promień podstawy ma długość 2 cm
3
Ergo:
:::rysunek::: Potrzebuje pomocy
4
bart:
:::rysunek::: Naszkicuj wykres f(x)=|x
2
−4| ,a następnie określ liczbę rozwiązań dla równania |x
2
−4|=m w
11
Jasio:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka, który powstał w wyniku obrotu trójkąta prostokątnego o wymiarach 8cm, 15cm, 17cm wokół:
5
Goska:
Pomocy! pole powierzchni calkowitej ostroslupa prawidlowego trojkatnego jest rowne S, a sciana boczna
4
Marzena:
Układ równań
3
Kaś;*:
Wykaż, że płaszczyzna przechodząca przez wierzchołki A',B,C' dzieli przekątną sześcianu DB' w stosunku 1:2
3
krzychu:
Oblicz objętośc ostrosłpa prawidłowego trójkątnego o wysokości H=5 wiedzac , że krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α=30
0
2
krzychu:
Objętość stożka o tworzącej l=10 i promieniu podstawy r=5 wynosi :
2
krzychu:
Oblicz objętość i pole pow całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o przekątnej podstawy d=12 i krawędzi bocznej k=16
4
madzia:
Bardzo proszę o pomoc
w prawdzie to zadanie z fizyki ale mam nadzieję że ktoś je rozwiąże ::: Dębowa belka którą robotnik postawił pionowo na ziemi wywiera ciśnienie 4000Pa. Oblicz
4
Maniek:
Objętość walca wynosi 50π cm
3
. Wysokość tego walca wynosi 20cm. Oblicz pole powierzchnie całkowitej tego walca
1
Niko99:
Po latach obrączka mamy zrobiła się za ciasna. Jubiler rozciągnął obrączkę zwiększając średnicę o 2mm. O ile mm zwiększył się obw. obrączki? Wynik podaj z dokładnością do 0,1mm
6
Krzysiek2005:
:::rysunek:::
CZESC
mam do narysowania wykre funkcji: f(x)= w liczniku: 2x−|x+1| i w mianowniku: x−1
3
Pawcio:
wyznacz wzor funkcji liniowej w postaci y=ax+b, ktorej wykres przecina wykres funkcji kwadratowej okreslonej wzorem y=0,5x
2
−2 w punktach A=(4,y
A
) i B=(−2,y
B
).
4
Pawcio:
Samochód poruszał sie przez 4 godziny ze srednia predkoscia 50km/h. a)podaj wzor funkcji f opisujacej zaleznosc miedzy droga s, ktora przebywa samochod a czasem t,
1
Jola:
Zapisz w najprostrzej postaci
:
0
Pawcio:
Wspolrzedne x i y punktow rownoleglych od punktow A i B spelniaja warunek: {punkty A=(0,−3) i B=(6,3)}
1
Goska:
Prosze o pomoc odleglosc srodka podstawy ostroslupa prawidlowego czworokatnego od sciany bocznej jesr rowna
3
d.:
proszę bardzo o pomoc a) tgx=2sinxcosx
1
kuba:
koło i kwadrat maja równe obowdy. wykaż ze pierwsza z tych figur ma większe pole
11
hashiri:
Witam, Mam problem z zadankiem:
1
ola12:
wyłacz wspolny czynnik przed nawias: a)(a+b)x−(a+b)y=
1
ola12:
d) x(a−b)−(b−a)= e) a (2y−x)+b(x−2y)=
3
Olka:
Jedno zadanko, proszę o pomoc , z góry dziękuję : )
4
Katarzyna :) :
PROSZĘ O POMOC
Jeden z boków prostokąta jest o 3cm dłuższy a drugi o 1dm krótszy od boku pewnego kwadratu. Pole prostokąta jest o 170cm kwadratowych mniejsze od pola kwadratu. Oblicz
1
ola12:
Mam problem wyłacz wspolny czynnik przed nawias:
1
karolina:
a) tgx=2sinxcosx
2
Matylda:
Pomóżcieee....
krótkie zadankoo.
0
agata:
w ostroslupie prawidlowym czworokatnym krawedz boczna dlugosci 8 pierwiastkow z 3 cm tworzy z plaszczyzna podstawy kat 30 stopni. oblicz objetosc ostroslupa
1
A:
Rozwiąż układ równań:
4
Ja:
:::rysunek::: Basen ma długość 20 m i szerokość 10m. W najgłębszym miejscu jest 1,8 m głębokości, a w
0
Kasia:
Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o stosunku boków 1: 2 i polu 32cm
2
.Przekątna prostopadłościanu tworzy z jego wysokością kąt α , że sinα=3/5.Wyznacz wymiary
0
Jagoda:
w ostroslupie trojkatynym sciana boczna tworzy z podstawa kat o mierze 60stopni. Promien okregu opisanego na podstawie ma dlugosc 10 cm. oblicz dlugosc krawedzi bocznej ostroslupa.
0
Kaś;*:
W graniastosłupie trójkątnym prawidłowym każda krawędź ma długośc a. Graniastosłup ten przecina płaszczyzna, która przechodzi przez krawędź podstawy i jest nachylona do płaszczyzny podstawy
1
Ofsianka:
Zbadaj zbieżność szeregu
1
monika:
funkcję możemy nazwać monotoniczną gdy: jest rosnąca? czy gdy istnieje przedział w którym ta funkcja rośnie?
3
Ali:
Proszę o pomoc z takim oto zadaniem.
6
Iga:
:::rysunek::: W przedpokoju o wymiarach 2m x 2m planujemy ułożyć wykładzinę w sposób przedstawiony na
0
doma:
przekatna graniastoslupa prawidlowego czworokatnego dlugosi 4 pierwiastki z 2cm tworzy z jego przekatna podstawy kat 30 stopni. oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej tego
1
ala:
:::rysunek::: Na rysunkach przedstawiono siatki ostrosłupów prawidłowych. Wszystkie wymiary podano w
1
ola12:
mam problem z zadaniem
!pomocy wyłacz wspolny czynnik przed nawias:
2
Pawełek:
Podaj symboliczny zapis atomów następujących pierwiastków.
0
Kociak:
bez łaski mam juz to zadanie
11
Kociak:
:::rysunek::: pomoże mi ktoś przy zadanku z geometri
12
Pawcio:
punkt P=(3,8) nalezy do wykresu funkcji f(x)=(x−2)(x+c). oblicz sume miejsc zerowych funkcji f.
2
Kociak:
pomoże ktoś mi czy nie
?
4
bluee:
sprawdź nie używając kalkulatora, czy liczby x i y sa rowne gdy:
0
Kociak:
AS pomożesz
14
Pawcio:
okrag o rownaniu x
2
+y
2
+3x−5y=0 przecina os x w punktach o wspolrzednych: a)(0,−3) i (0,0)
0
s:
dsfds gds
5
Pawcio:
wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x)=x
2
−8x+1 i zapisze je postaci a+b
√
c
, gdzie a,b,c sa liczbami calkowitymi.
0
s:
Dlaczego robicie cały czas tylko jednym zadania
?
0
Kociak:
pomocy
2
Pawcio:
funkcja f(x)=−2x
2
−20x+40 jest rosnaca w przedziale (−&,p> i malejaca w przedziale <p,&). oblicz wartosc funkcji f dla argumentu p.
3
MACIERZ:
MACIERZ
0
Kociak:
Przekrój prostopadłościanu o podstawie kwadratowej, płaszczyzną przechodzącą przez jednen z wierzchołków podstawy jest rombem o kącie ostrym alfa. Wyznacz cosinus kata nachylenia tej
4
Pawcio:
wierzchołkiem trójkąta równobocznego jest punkt A=(1,4), a środkiem okręgu wpisanego w ten trójkąt jest punkt S=(−5,−2). równanie tego okręgu ma postać:
2
Aga :
Czesc, czy mozecie mi pomóc? Jaki dzień tygodnia wypadnie za 1000 dni od 14 października 2008 roku, który wypadł we wtorek?
2
Marcin:
rozłóż wielomian na czynniki
archiwum 155,
154
,
153
,
152
,
151
,