pochodne
wrrr: 
!pochodne cząstkowe

! błagam

!
1)
√y−2x+6 to jest pochodna f
x
x
− − 1 to jest pochodna f
y
2
√y
mam jeszcze obliczyć
f
xx
f
yy
f
xy
2) 3x
2+y
2+6y to jest pochodna f
x
2xy+6x to jest pochodna f
y
mam jeszcze obliczyć
f
xx
f
yy
f
xy
20 gru 14:20
bliźniak: Pochodne cząstkowe liczysz dokładnie tak samo jak zwykłe pochodne tyle, ze jeżeli masz pochodną
po x to y traktujesz jak stałą.
przy pochodnej fXY musisz mieć obliczoną pochodną po x a później liczysz z tego co Ci wyszło
pochodną po y.
Pochodne pewnie sam(a) umiesz liczyć?
Jak będą jakieś problemy to pisz.
20 gru 14:58
wrrr: no wlasnie mi coś nie wychodzi w tym
czy mógłbyś mi to policzyć

bo pochodna po x i po y to są te równania
20 gru 18:08
wrrr: 1) f
xx = −2
dalej nie wiem

2) f
xx =6x
f
yy=2x

f
xy=
20 gru 18:10
bliźniak: Jeżeli mas,z ze pochodna po x wynosi fx = √y −2x +6
to fxx to pochodna po x z √y −2x +6, czyli pochodna ze stałej (bo y traktujesz jako stałą)
"√y" wynosi 0
(−2x)' = −2
(6)' = 0
czyli fxx = 0 −2 + 0 = −2
Pochodna fxy= (fx)' po y.
Czyli ile wynosi pochodna z √y po y (normalna pochodna z √y),
√y−2x+6 = y−1−2x+6
Pochodna z −2x+6 po y analogicznie do poprzedniego przykładu wynosi 0.
20 gru 18:36
bliźniak: Ta wypowiedź wyżej jest do punktu pierwszego, punkt drugi masz dobrze zrobiony jak na razie.
20 gru 18:37
wrrr: co do pierwszego
f
yy= 1/2
√y
f
xy= nie mam pojecia
co do drugiego f
xy=12

nie wiem pomocy
20 gru 18:54
wrrr: nie mam pojecia to mi sie myli jak jest xy.. zreszta te czastkowe sie myla mi i pomocy
20 gru 18:55
wrrr: prosze rozpisz mi to bo juz nie mysle.....
20 gru 19:11
bliźniak: | | 1 | | 1 | |
wg wzoru (y−1)' = |
| ⇒ fXY = |
| |
| | 2√y | | 2√y | |
| | x | | x | | 1 | |
fy = |
| −1 = ( |
| ) * |
| |
| | 2√y | | 2 | | √y | |
| | 1 | |
n = |
| , zapisz n w postaci potęgi y. |
| | √y | |
Sorry za zwłokę, ale polazłem na basen i nie chciało mi się później wchodzić na to forum :
)
21 gru 11:02