kwadratowa z parametrem
Godzio: Wyznacz te wartości parametru m (m∊R) dla których jeden z pierwiastków równania
mx2 − (2m+1)x + m −2=0 jest ujemny a drugi większy od 5
czy taki zapis jest poprawny ?
x1<0 x2 > 5
x1*x2 < −5
22 gru 00:02
Godzio: mam nadzieję że ktoś tam jeszcze został
22 gru 00:02
Li :
Pomagam
22 gru 00:39
Li : Pomagam z przyjemnością dla Ciebie
Godzio 
Taki zapis jest błędny:
1/ m≠0
2/ Δ>0
z tych trzech warunków otrzymasz m€(0,2)
dochodzi 4/warunek
wiemy już ,że parabola ramionami zwrócona do góry
aby miejsce zerowe x
2 było >5
to f( 5) <0 9 wtedy będzie poza piątką na prawo
f( 5)= ...... dokończ
odp: m€ (0,
716)
22 gru 00:47
Li :
Chochlik wpisał
f(5) <0 ..... 9 zamiast (
22 gru 00:49
Godzio: ok dzieki wielkie
22 gru 17:08
Paweł: Li wytłumacz dokładnie jak będzie z tym, że miejsca zerowe będe większe od 5 bo ciekawy
przykład.
22 gru 19:01
Eta:
Godzio czy zrozumiałeś to zadanie ?
23 gru 00:54
Godzio: raczej tak
23 gru 01:36
Paweł: To wytłumaczycie jak to jest?
23 gru 08:11
Eta:

Do
Pawła:
z pierwszych trzech warunków
mamy: m € (0,2) −−− to parabola ramionami zwrócona do góry
więc:
x
2 >5 <=> f(5) <0
i x
1 <0 <=> f( 0) <0
23 gru 15:58
Godzio: ja mam jeszcze pytanie, czy na maturze jeśli narysuje wykres, wszystko jest ok tylko nie
zaznacze strzałek i osi to czy za to będą obniżane punkty?
23 gru 18:37
R.W.16l: Raczej tak
23 gru 21:27
Paweł: Eta dzięki

A powiedz mi jeszcze dlaczego tak jest:
x2 >5 <=> f(5) <0
nie powinno byc f(5)>0

czemu znak zwrocony w inną strone?
23 gru 21:50
Godzio:

f(5) jest poniżej osi X czy powyżej ?
23 gru 21:53
Godzio:

tak powinno być poprawnie
23 gru 21:56
Eta:
Witam

Tak
Godzio 
gdyby f(5) >0 , to wóczas miejsce zerowe byłoby przed 5
dlatego by x
2 >5 to f(5) <0
23 gru 22:19
Eta:
Dla Godzia i Pawła
zad: Dla jakich wartości parametru "k"
równanie: x2 +kx +9 =0
ma dwa różne rozwiązania większe od 2.
23 gru 22:57
Godzio:

x
2 + kx +9
Δ>0
k
2 −36>0
k
2>36
k>6 v k<−6
x
1 + x
2 >0
k<0
z tego wynika ze k∊(−6,−∞)
f(2)>0
4 + 2k +9 > 0
4k>−13
24 gru 00:07
24 gru 00:09
Godzio: 
coś umiem
24 gru 00:10
Eta:
24 gru 00:11
Eta:
No jeszcze powinieneś zapisać poprawnie przedział:
ten : k€( −∞, −6)

.....
24 gru 00:14
Godzio: no to tam szczegół
24 gru 00:15
Eta: 
to ważny "szczegół"
24 gru 00:15
Godzio: będe pamiętać

ehh jeszcze jakies 21h i beda prezenty
24 gru 00:16
Eta: 
Jakich

się spodziewasz

?
24 gru 00:22
Eta:
Dobranoc

Wesołych Świąt i udanych
24 gru 00:27
Godzio: Dobranoc

, a prezentów to wszystkich nie jestem pewien ale jeden wiem
24 gru 01:05
Paweł: Eta, powiedz mi dlaczego w Twoim przykładzie co podałeś, Godzio zrobil założenie że:
x1 + x2 >0
Chyba to nie potrzebne?
A tak wogole to Wesołych Swiąt
24 gru 10:51
Godzio: potrzebne zaraz napisze dlaczego
24 gru 10:57
Godzio:

1) k∊(−∞,−6)∪(6,∞)
| | 1 | | 1 | |
( (−∞,−6)∪(6,∞) ) ∩ (−6 |
| ,∞) = (−6 |
| ,−6)∪(6,∞)
|
| | 2 | | 2 | |
ten warunek −> x
1 + x
1 >0 wykluczna nam liczby dodatnie
24 gru 11:01
Paweł: Ale w zadaniu jest ze rozwiazania mają byc wieksze od 2 to czemu ma nam wykluczyć licby
dodatnie
24 gru 11:11
Godzio: ale x1 i x2 jest rozwiązaniem, a to:
x1+x2>0 wyklucza nam rozwiązania dodatnie dla k
czyli z tego warunku wynika ze k<0 jak wczesniej jest obliczone
24 gru 11:23