fizyka
madzia: Bardzo proszę o pomoc

w prawdzie to zadanie z fizyki ale mam nadzieję że ktoś je rozwiąże
::: Dębowa belka którą robotnik postawił pionowo na ziemi wywiera ciśnienie 4000Pa. Oblicz
wysokość belki. Załóż że belka ma kształt walca. Nie mam pojęcia jak je rozwiązać . Proszę o
jasne rozwiązanie... z góry dziękuję
20 gru 19:52
Godzio:
Znalazłem gęstość drewna dębowego : q=710 kg/m
3, moim zdaniem powinna być podana w danych
F=m*g => m =V*q => V=πr
2H
F= πr
2H*q * g
S=πr
2
p=Hqg
| | 4200Pa | |
H= |
|
|
| | 710 kg/m3*10m/s | |
H≈0,6m
20 gru 21:37
Jakub: H − wysokość belki
S − pole podstawy belki
V = S * H − objętość belki
p = 4000Pa − ciśnienie
| | F | | mg | |
Wzór na ciśnienie: p = |
| = |
| |
| | S | | S | |
F=mg − ciężar belki (g=9,81m/s
2)
Liczę z tego wzoru m
pS = mg /:g
dSH = m / : dS
| | pSg | | pS | | p | |
H = |
| = |
| = |
| = policz |
| | dS | | gdS | | gd | |
Zobacz
http://www.projektuj.com.pl/i,82,porady.html
Gęstość drewna dębowego d= 0,71 g/cm3 trzeba przeliczyć na kg/m
3
d = 0,71 (0,001kg)/(0,01m)
3 = policz
20 gru 21:45
Jakub: Godzio mnie wyprzedził. Zrobił trochę inaczej, ale wzór końcowy ten sam.
20 gru 21:47
Godzio:
20 gru 21:47