układy równań - zadania tekstowe
krzysiek: Matematyka z plusem dla klasy 2 gimnazjum
Zad 8 strona 114
Brąz jest stopem miedzi z cyną . Brąz medalierski zawiera 5 procent cyny , brąz armatni zawiera
10 procent cyny , brąz dzwonowy zawiera 20 procent cyny . Ile brązu dzwonowego i ile
medalierskiego należy ze sobą stopić , aby otrzymać 600 ton brązu armatniego ?
Wiem , że odpowiedź tego zadania to 200 ton brązu dzwonowego i 400 ton brązu medalierskiego .
Proszę o szybką odpowiedź , ponieważ muszę to do 12 zrobić .
21 gru 10:25
Jolanta:
x − waga (kg) stopu dzwonowego
y − waga stopu medalierskiego
20%x+5%y=10%*600t.
x+y=600t
Rozwiąż taki układ równań z dwoma niewiadomymi.
Powodzenia.
21 gru 11:48
Jolanta:
Tzn waga x jest w tonach, nie w kg.
21 gru 11:49
Agata: prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania a oto tresc: na forum internetowym "sami o sobie " wpisalo
sie 120 tys. osob. tworca forum przesledzil, ze uczestnikow tego forum mozna podzielic na
nudziarzy i fantastykow, przy czym tych pierwszych jest 5 razy wiecej.
8 sty 13:33
Agata: ilu nudziarzy, a ilu fantastykow zapisanych jert na tym forum?
8 sty 13:34
Gustlik:

Brąz jest stopem miedzi z cyną . Brąz medalierski zawiera 5 procent cyny , brąz armatni zawiera
10 procent cyny , brąz dzwonowy zawiera 20 procent cyny . Ile brązu dzwonowego i ile
medalierskiego należy ze sobą stopić , aby otrzymać 600 ton brązu armatniego ?
Metoda kubełkowa:
5x+20(600−x)=10*600
Rozwiąż to równanie.
8 sty 13:58
seyy:

x+y
22 sty 18:25
olaf:
4 kwi 22:06