objetosc graniastoslupa
patryk: wysokosc graniastoslupa prawidlowego czworokatnego ma dlugosc 10 dm a przekatna jego sciany
bocznej dlugosc 15 cm. oblicz objetosc graniastoslupa.
23 gru 12:03
R.W.16l:

H=10dm=100cm
h=15cm
1. Bok podstawy − a (rys.2)
Z twierdzenia Pitagorasa obliczamy a
a
2+H
2=h
2
a
2=h
2−H
2
a
2=225cm
2−10000cm
2
eee..., czy na pewno wysokość graniastosłupa ma 10dm? a nie cm?
23 gru 13:25
R.W.16l: jeśli cm, to:
H=10cm
a2=225cm2=100cm2
a2=125cm2
a=5√5cm
(Pole podstawy − Pp=a2=125cm2)
2. Objętość gran.
V=Pp*H=125cm2*10cm=1250cm3
W przypadku dm, to się zwyczajnie nie kalkuluje...
23 gru 13:39
R.W.16l: Chochlik:
a2=225cm2−100cm2, a nie =
23 gru 13:39