proszę o pomoc
Jasio: Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka, który powstał w wyniku obrotu trójkąta
prostokątnego o wymiarach 8cm, 15cm, 17cm wokół:
a) krótszej przyprostokątnej
b) dłuzszej przyprostokątnej
20 gru 21:46
Jasio: pomoze ktoś?
20 gru 21:59
hanu: a) wtedy h=8
r=15
i tylko do wzorow podstaw
20 gru 22:03
Jasio: a nie mógł by ktoś zrobić to za mnie?
20 gru 22:06
hanu: a) V=13π*r2*h=13π*152*8=13π*225*8=13π*1800=600π
20 gru 22:12
Jasio: a wiesz jak zrobić przykład b?
20 gru 22:14
hanu: zaraz ci na pole napisze tylko cos zrobic musze
20 gru 22:14
hanu: w b h=15 a r=8
20 gru 22:15
Jasio: ok
20 gru 22:17
hanu: jeszcze do a)
P=πr2+πrl=π*152+π*15*17=π225+255π=480π
20 gru 22:19
hanu: mam nadzieje ze sie w obliczeniach nie pomylilam najwyzej niech ktos poprawi ale o to chodzi
20 gru 22:21
Jasio: tez mam taką nadzieje

wielkie dzięki za to masz o jeden dobry uczynek więcej hehe
20 gru 22:29
nika: oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka, którego promień podstawy ma długość 4cm,
a tworząca stożka jest nachylona do podstawy pod kątem 30 stopni. pomóżcie plisssssss
10 kwi 18:42