objetosc ostroslupa
sabrina: w ostroslupie prawidlowym czworokatnym o boku dlugosci 12 pierwiastkow z 2 cm wysokosc sciany
bocznej jest rownej 14 cm. oblicz objetosc ostroslupa.
21 gru 19:03
Godzio: pomagam
21 gru 19:11
Godzio: sprawdż treść, czy bok to u Ciebie krawędź podstawy ?
21 gru 19:16
sabrina: tak
21 gru 19:17
R.W.16l:

a=12
√2cm
h=14 cm
H
2=196−72
H
2=124
H=2
√31 (cm)
Pp=(12
√2)
2=228 (cm
2)
H=2
√31 (cm)
trochę dziwny wynik, ale taki mi wyszedł
21 gru 19:19
Godzio:
H
2 = 196 − 72
H=2
√31
| | 1 | | 1 | |
V = |
| a2 *H = |
| = 288 *2√31=192√31 |
| | 3 | | 3 | |
21 gru 19:19
R.W.16l: Sorry, zacząłem wcześniej
21 gru 19:19
sabrina: dziekuje wam
21 gru 19:20
R.W.16l: O jack... Pp=288, a nie 228
Sorki
21 gru 19:21
R.W.16l: Przyznaję się, nie znam tabliczki mnożenia
21 gru 19:21