wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x)=x^2-8x 1 i zapisze je postaci a bp{c}, gdzie
Pawcio: wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x)=x2−8x+1 i zapisze je postaci a+b√c, gdzie a,b,c sa
liczbami calkowitymi.
na pocztku jak przeczytalem to wwydalo sie latwe ale jak zobczylem zeby te MZ przedstawic w
a+b√c to poleglem .... prosze o pomoc.
20 gru 14:07
Godzio: to liczymy
Δ=64 − 4 = 60
√Δ = 2
√15
| | 8+2√15 | |
x2= |
| =4+ √15 i to koniec
|
| | 2 | |
np 4−
√15 => a=4 b=−1 c=15
20 gru 14:17
Pawcio: takie same mi wysz;y MZ ale pomyślałem ze coś zepsułem

czyli
4− √15 to mam napisac ze a=4 b=−1 c=15 i to bedzie dobrze?
20 gru 14:30
Pawcio: dobrze mysle?
20 gru 14:52
Pawcio: 
?
20 gru 18:08
Pawcio: aa dobrze

zrozumialem

dzikei
20 gru 18:29