

w pudełku znajduje się 10 kul białych i 8 kul czarnych losujemy 3 kule sporządź drzewo i
oblicz prawdopodobieństwa
a) zdarzenie ze wylosowano 2 kule czarne
b)zdarzenie ze wylosowano co najmniej 2 kule czarne
c)zdarzenie ze wylosowano co najmiej 1 kule czarną
| 18! | |||||||||
|Ω|= | = | =816 | ||||||||
| 3!(18−3)! |
|
| 8! | 10! | |||||||||||||||||
|A|= | * | = | * | =...=280 | ||||||||||||||||
| 2!/(8−6)! | 0!*(10−0)! |
| |A| | 280 | |||
P(A)= | = | |||
| |Ω| | 816 |
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||
|A|= | * | + | * | =... | ||||||||||||||||||||||||||||
| A | ||
P(A)= | =... | |
| Ω |
|
|
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|A|= | * | + | * | + | * | =... | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||