Fizyka :/
Emilka prosi o pomoc :): 1.Lekko pchnięty krążek hokejowy o masie 0,2kg zatrzymał się po przebyciu 6m. Oblicz prace
wykonana przez sile tarcia. Współczynnik tarcia kinetycznego wynosi 0,01 (g=10m/s2)
2.Oblicz prace wykonaną przez człowieka idącego ruchem jednostajnym po poziomym korytarzu o
długości 10m i niosącego walizkę o masie 20kg.
Proszę pomóżcie mi teraz najlepiej
21 gru 21:48
Mateusz: zad1 wiemy ze
T−siła tarcia
N−siła nacisku
m=2kg
s=6m
n=0.01
g=10m/s2
W=?
W=Ts
T=nN
N=mg
więc
W=nmgs
W=0.01*2kg*10m/s2*6m=1,2J
2 wzor na prace znasz tak ogolnie W = F*s ale w naszym przypadku
m=20kg
s=10m
g=10m/s2
W=mgs
W=20kg*10m*10m/s2=2000J
21 gru 21:52
Emilka prosi o pomoc :): dziękuje

****
21 gru 21:55