matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
odwrotność
Dddd:
Liczbą odwrotną do liczby
√
6
:2
20 gru 23:35
Li :
2
2
√
6
√
6
=
=
√
6
6
3
20 gru 23:38
Dddd:
jak to obliczyłes ? mozna dokladnie opisać ?
20 gru 23:39
Godzio:
po pierwsze obliczył
aś
a po drugie liczba odwtorna to liczba w której licznik i mianownik się zamienia:
2
3
=>
3
2
1
5
=>
=5
5
1
4
3
=>
itd
3
4
√
6
2
liczba odwrotna do
to
2
√
6
2
=> usuwamy niewymierność więc licznik i mianownik mnożymy przez
√
6
√
6
2
√
6
2
√
6
=
=U{
√
6
{3}
√
6
*
√
6
6
20 gru 23:48
Dddd:
dzięki
20 gru 23:50