matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoc
Ania:
6
√
3
Wykaż że liczba a=
−12
√
3
jest liczbą wymierną
2−
√
3
20 gru 23:56
ANNA:
pomogę
21 gru 00:00
ANNA:
6
√
3
6
√
3
(2 +
√
3
)
a =
− 12
√
3
=
− 12
√
3
=
2 −
√
3
(2 −
√
3
)(2 +
√
3
)
6
√
3
(2 +
√
3
)
=
− 12
√
3
= 12
√
3
+ 18 − 12
√
3
=
18
4−3
Czyli a ∊ W.
21 gru 00:04
Gosia:
dzięki
21 gru 00:09
ANNA:
21 gru 00:12