zad
malina18: mam wielką prośbę nie wiem jak rozwiązać to jak ktoś wie to proszę o pomoc
Dany jest ostroslup prawidłowy czworokątny o all krawędziach jednakowej długości .Oblicz sinus
kata nachylenia ściany bocznej do plaszczyzny jego podstawy

!
wiem jak kat zaznaczyc potem tak sin to y do r r to jest h sciany bocznej czyli prostokata
prostokatneho czyli (a*h)/2 wyznmaczajac h to chyba 2a no i dalej nie ma pojecia bo H / 2a
kompletnie nie pasuje
21 gru 15:15
Li :
| | a√3 | |
ΔBCW jest równoboczny to: hb = |
|
|
| | 2 | |
z ΔOEW z tw. Pitagorasa
H
2= h
b2 − IOEI
2
H
2=
34a
2 −
14a
2 =
12a
2
| | H | |
sinα= |
| = ....... dokończ |
| | hb | |
21 gru 16:39
BiebrzaFun :

| | √3 | | 1 | | 2 | | √6 | |
sinα=√1−( |
| )2=√1− |
| =√ |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
21 gru 16:50
Li :
21 gru 17:00
BiebrzaFun : o rety!równolegle robiliśmy
21 gru 17:10
BiebrzaFun : ale forum teraz śmiga,aż miło
21 gru 17:12
malina18: ok wyszlo dzieki wielkie kumam już
21 gru 17:21