Proszę o pomoc!
Jasiek: a.2*(0.3)−1+4*82/3−12*271/3
b.6250,25−1,5*1003/2+0,25−2.5
22 gru 11:16
R.W.16l: | | 10 | | 20 | |
a. 2*(0.3)−1 + 4*82/3 − 12*271/3=12*3√27 = 2* |
| + 4*(3√8)2 − |
| − 20 |
| | 3 | | 3 | |
=
| | 20 | | 20 | | 20 | | 20 | | 60 | |
= |
| + 4*22 − 12*3 = |
| + 16 − 36 = |
| − 20 = |
| − |
| = − |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
b. 625
1/4 − 1,5*100
3/2 + 0,25
−2,5 = 5 − 1500 + 4
5/2 (<= 2,5=5/2)
= 5 − 1500 + 32 = −1463
Dawno tego nie robiłem, ale jak sprawdzałem, to dobrze
22 gru 12:32