Liczenie pola i obw pls o szybkie zrobienie:))
michelos: 1. Oblicz pole koła opisanego na trójkącie równobocznym o polu 9√3
2. Oblicz obwód koła opisanego na kwadracie o polu 16
20 gru 21:38
Godzio:

1)
a
2=36
a=6
| | 2 | | 2 | |
r= |
| h = |
| * 3√3 = 2√3
|
| | 3 | | 3 | |
2)
P=a
2=16
a
2=16
a=4
| | 1 | |
r= |
| d => d=a√2 => d=4√2
|
| | 2 | |
20 gru 21:44
michelos: dziekuje
20 gru 21:45
michelos: Mam prośbę mógłbyś mi napisać te wzory na takiego rodzaju zadania

Bo sobie nie przepisałem
wzorów z tablicy i dlatego nie umiem zrobić takich zadań
20 gru 21:53
Godzio: nie wiem czy jeszcze jesteś ale coś zaraz porozpisuje
21 gru 00:09
Godzio:

1)
| | 1 | |
okrąg wpisany w kwadrat, r= |
| a
|
| | 2 | |
2)
| | 1 | |
okrąg opisany na kwadracie, r= |
| d , d=a√2 |
| | 2 | |
21 gru 00:12
Godzio:

1)
| | 2 | |
okrąg opisany na trójkącie równobocznym, r= |
| h
|
| | 3 | |
2)
| | 1 | |
okrąg wpisany w trójkąt, r= |
| h
|
| | 3 | |
21 gru 00:15
Godzio:
| | a2√3 | |
Pole trójkąta równobocznego: P= |
| |
| | 4 | |
21 gru 00:16
Godzio:
jak ci więcej będzie potrzeba to pisz
21 gru 00:16
Bogdan:
Uzupełnię.
R − długość promienia okręgu opisanego na trójkącie,
r − długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt,
a − długość boku trójkąta równobocznego.
a = R
√3, a = 2r
√3
21 gru 00:41