matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy.
Jola:
Zapisz w najprostrzej postaci
: a) 7x
2
− 4x − 6x
2
+ 4 − x
2
+ 5x = b) −2(3a−2b) − 4a(2 − 3a + 2b) = c) (4 − x)(2x + 5) − 4 = d) (4 − 2x)(3x − 3) − 2x(3x + 1) =
20 gru 20:53
Li :
To już chyba żarty
wykonaj działania iprzeprowadź redukcję wyrazów podobnych i nie zawracaj głowy takimi zadaniami
!
20 gru 20:56