Li :
tylko podpowiem

a) założenie cosx ≠0
2sinx*cos
2x − sinx=0
sinx( 2 cos
2x−1)=0
sinx=0 v cos
2x =
12
| | √2 | | √2 | |
sinx =0 lub cosx = |
| lub x = − |
|
|
| | 2 | | 2 | |
dokończ
b) podstaw za tg
2x = t
t
2 −4t +3=0 .......dokończ
c) za cos
2x = 1 −sin
2x
otrzymasz:
2sin
2x −3sinx −2=0
podstaw za sinx = t , pamiętaj ,że t€<−1,1>
d) podobnie jak c)
sin
2x = 1 −cos
2x
dokończ
e) sin2x= 2sinx*cosx
2sinx*cosx+sinx=0
sinx( 2cosx +1)=0
sinx =0 lub cosx = −
12
dokończ
| | 2tgx | |
f) podstaw za tg2x = |
|
|
| | 1 −tg2x | |
3tgx( 1−tg
2x) − 2tgx=0
tgx( 3 −3tg
2x −2)=0
| | √3 | | √3 | |
tgx= o lub 3tg2x = 1 => tgx= |
| lub x = − |
|
|
| | 3 | | 3 | |
dokończ..