Zagadka matematyczna
R.W.16l: Hmm, przeglądałem sobie stronki, i znalazłem coś takiego... a ze mało zadań jest, to czy
moglibyśmy to zrobić?

"Na moim ręcznym zegarku jest dwadzieścia dwie minuty po godzinie ósmej. Na zegarze w pokoju
stołowym jest jedna minuta po ósmej. Mój sportowy zegarek ręczny wskazuje za pięć ósmą. Na
budziku przy łóżku jest dwanaście minut po ósmej. Najgorsze w tym bałaganie jest to, że żaden
z tych zegarów nie wskazuje właściwego czasu. Wiem bowiem na pewno, że jeden z nich myli się o
trzy minuty, drugi − o siedem minut, trzeci − o czternaście minut, czwarty zaś myli się aż o
dwadzieścia minut (choć niekoniecznie w tej kolejności). Czy mój ręczny zegarek późni się, czy
spieszy? I o ile minut?"
Godzio: 8:22
8:01
7:55
8:12
1) +/− 3 min
2) 7 min
3) 14 min
4) 20 min
8:22 − 7 = 8:15
8:01 + 14 = 8:15
7:55 + 20 = 8:15
8:12 + 3 =8:15
czyli spieszy się o 7 min

, jesteś ciekaw jak rozwiązałem? Szczerze to za pierwszym razem
pomyślałem sobie ze od 8:22 trzeba coś odjąć a 7 min to najbardziej mi pasowało

a później
podpasowałem resztę