punkt P=(3,8) nalezy do wykresu funkcji f(x)=(x-2)(x c). oblicz sume miejsc zero
Pawcio: punkt P=(3,8) nalezy do wykresu funkcji f(x)=(x−2)(x+c). oblicz sume miejsc zerowych funkcji f.
20 gru 18:14
Jaś: podstawiasz punkt do wzoru funkcji.
8=(3−2)(3+c)
c=5
x1=2 x2=−5
2+(−5)=−3
20 gru 18:29
Pawcio: drogi Jasiu

dziekuje bardzo
20 gru 18:33
Pawcio: a jak obliczyles miejsca zerowe?
20 gru 18:34
Pawcio: suma miejsc zerowych moze byc na minusie?
20 gru 18:35
s: ej róbcie wszystkim zadania a nie tylko jemu.. to dyskryminacja

!
20 gru 18:35
Jaś: może być ujemne. miejsca zerowe wyznaczasz porównując nawiasy do zera czyli np x−2=0 czyli x=2
20 gru 18:37
Pawcio: przepraszam ......ale jak nie oddam tych zadan na jutro to dostanę gałe.
20 gru 18:38
Kociak: ale bez przesady nie jesteś sam..
20 gru 18:39
Pawcio: a jak zobiles x2 ?
20 gru 18:40
Jaś: podstawiam w drugim nawiasie c, które wyliczyłem wczesniej. czyli mam (x+5) . porównuję ten
nawias do zera. czyli x+5=0 czyli x=−5
20 gru 18:44
20 gru 18:47
Pawcio: dzieki juz wszystko wiem
20 gru 18:48