proszę o rozwiązanie
Maniek: Objętość walca wynosi 50π cm3. Wysokość tego walca wynosi 20cm. Oblicz pole powierzchnie
całkowitej tego walca
20 gru 21:26
Godzio:
V=πr
2H
50π=20πr
2 => wyznacz r
Pc=2*πr
2 + 2πrH
masz wszystko dane tylko podstawić i obliczyć
20 gru 21:31
Maniek: a nie moze ktoś zrobć tego za mnie ? porszę bardzo
20 gru 21:35
Godzio:
ehhh, lenistwo ale nich Ci będzie
50π=20πr
2 /:20π
| | 10 | | √10 | | 10π | | 1 | |
Pc=2π* |
| + 2π* |
| *20 = |
| + 20π√10 =10π( |
| +2√10) |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
20 gru 21:40
Maniek: noo i dzięki wielkie
20 gru 21:43