matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Iloraz
Gosia:
Dane są liczby x=2+
√
3
, y = 2−
√
3
.
x
Ilorazem
tych liczb jest : ?
y
20 gru 23:43
Godzio:
2+
√
3
(2+
√
3
)(2+
√
3
)
4+4
√
3
+3
7+4
√
3
=
=
=
2−
√
3
(2−
√
3
)(2+
√
3
)
2−3
−1
=−7−4
√
3
20 gru 23:46
Li :
poprawka
Godzio
4+4
√
3
+3
=
= 7 +4
√
3
4
−3
21 gru 01:23