s
Gosia: Wykaż ze liczby 'a' i 'b' sa liczbami przeciwnymi
21 gru 00:00
ANNA: pomogę
21 gru 00:05
Gosia: czekam
21 gru 00:06
ANNA: Gosiu, czy w pierwszym mianowniku na pewno jest √12 , czy może √2 ?
21 gru 00:10
Gosia: Na pewno √12
21 gru 00:13
Gosia: kurczę tam nie powinno być tych dwóch srodkowych nawiasów.
21 gru 00:15
Godzio:
ma być taki zapis ? :
czy
21 gru 00:18
Gosia: ten drugi tylko ze do gory ma być 6 a nie 3jka i calosc w nawiasie
21 gru 00:21
21 gru 00:24
ANNA: Jeśli na pewno dobrze zapisałaś ułamki ( chyba to są ułamki ?

), to te liczby nie są
liczbami przeciwnymi.
| | 3√6 | | 6 | | 3√6(2√3−3) | |
a = |
| + |
| = |
| + |
| | 2√3+3 | | 2√2−√6 | | (2√3)2 − 32 | |
| | 6(2√2+√6) | | 6√18−9√6 | | 12√2 + 6√6 | |
|
| = |
| + |
| = |
| | (2√2)2 −(√6)2 | | 12 − 9 | | 8 − 6 | |
| | 18√2 − 9√6 | | 12√2 + 6√6 | |
= |
| + |
| = |
| | 3 | | 2 | |
= 6
√2 − 3
√6 + 6
√2 + 3
√6 =
12√2
| | 12√3 | | 12√3*√2 | |
b = |
| = |
| = 6√6 |
| | √2 | | 2 | |
21 gru 00:28
Gosia: nie umiem napisać.:((
ale chodzi o to ze ten drugi przyklad co napisałeś był dobry tylko ze w pierwszym ułamku
powinno być 3 pierwiastka 6
21 gru 00:31
Gosia: to całe a powinno być w nawiasie, czy to daje jakąś różnicę ?
21 gru 00:33
Gosia: to całe 'a' dobrze zapisałaś tylko ze powinno być w nawiasie.
czy to daje różnicę jakąś ?
21 gru 00:34
Godzio: napisz kilka opcji a ty wybierzesz bo nie wiem czy rozumiem
21 gru 00:35
Godzio: napisze*
21 gru 00:35
21 gru 00:37
Gosia: 4 jest dobrze tylko całe w nawiasie.

(.......+........)
21 gru 00:39
Godzio:
ale to bez różnicy tylko w tym problem że
ANNA to zrobiła i nie wyszło
21 gru 00:40
Gosia: no to pisałam właśnie do góry czy nawias coś zmieni

^^
dzięki wielkie, wszystko to ze spr z matmy przygotowuję się do poprawki...
21 gru 00:41
Godzio: sprawdź b czy dobrze przepisałaś
21 gru 00:42
Gosia: na sto procent dobrze.
21 gru 00:43