problem
Artur: Mam do rozwiązania takie zadanie:
Zapisz w postaci a
m gdzie m jest liczbą całkowitą.
a) (−4)
3 : (−4)
8
b) (3
4)
7 : (3
3)
10
Prosiłbym o rozwiązanie tych przykładów i wysłanie mi ich zrobionych krok po kroku.
Z góry dzięki
23 gru 15:59
Eta:
proszę przejrzeć strony :
186 i
1636
powodzenia .... sam zrobisz "krok po kroku"
w ten sposób nauczysz się
"chodzić samodzielnie"
23 gru 16:10
Artur: chodzi mi o rozwiązanie a nie o jakieś linki do stron które mi wogóle nie pomagają
23 gru 17:23
R.W.16l: zrobię pierwsze, a następne zrób analogicznie (...)
(...) wiedząc, że:
343=7
3 ⇒ 343
2=(7
3)
2=7
6
49=7
2 ⇒ (7
2)
6=7
12
81=3
4
9=3
2
27=3
3
8=2
3
4=2
2 
oraz, że
a
m:a
n=a
m−n
a
m*a
n=a
m+n
(a
m)
n=a
m*n
wybacz, że nie pomogę, ale faktycznie − musisz się nauczyć to robić sam, bo na klasówce jak
dostaniesz podobne, a nie będziesz kumał, to będzie źle
23 gru 17:33
Artur: a drugie jeszcze chociaż ?
23 gru 17:55
Godzio:
b) 3
3)
7 i 3
3)
10=> zrób to na wzór tego : a
n)
m = a
n*m
| | 33)7 | | an | |
i |
| => |
| = an−m |
| | 33)10 | | am | |
23 gru 18:34
Artur: ej, no proszę tego drugiego w ogóle nie idzie skumać
23 gru 18:35
Godzio: no dobra są Święta więc pomoge

(3
3)
7 : (3
3)
10 = 3
21 : 3
30 = 3
21−30 = 3
−9
23 gru 18:40
Godzio: reszte przykładów musisz sprowadzić do tej smaej podstawy
czyli np 3432 = (73)2 812=(34)2
23 gru 18:42
Artur: wielkie dzięki, jestem max wdzięczny
23 gru 19:22
Artur: a jak jest np. 35 to jak to sprowadzic ?
23 gru 19:38
Godzio: no to zostawiasz bo tego sie juz nie da
i teraz postępujesz wg normalnych działań
23 gru 20:57