1)logx10 + 2 log 10x10 − 3 log100x10 = 0
2)logx * log2x = log16x2
w pierwszym dochodze do tego:
x>0 i x≠1
logx10 + log10x100 − log100x1000 =0
| 1 | ||
W 1) i w 2) Korzystamy z zależności: logab = | ||
| logba |
| logx10 | logx10 | |||
log10x10= | = | |||
| logx10x | 1 +logx10 |
| logx10 | logx10 | |||
log100x10= | = | |||
| logx100 | 1 +2logx10 |
Witam Bogdanie
Nie pomyślałam o tej zamianie ...... pamięć ulotną jest
na razie rozwiazałam 2) wyszło x=4 lub x=14
założenia na pierwszym miejscu. Już mam to we krwi
Do bla bla ..... oczywiście ,że Bogdan podał prostszy sposób !
Podaj jak wyszła Ci odp. w zad. 1
Powodzenia
| 1 | 1 | 1 | |||
+ | − | = 0
| |||
| log10x | 2log1010x | 3log10100x |
| 1 | 1 | 1 | |||
+ | − | = 0
| |||
| log10x | 2log1010 +2log10x | 3log10100 +3log10x |
| 1 | 1 | 1 | |||
+ | − | = 0
| |||
| t | 2+2t | 6+3t |
| (2+2t)(6+3t)+t(6+3t)−t(2+2t) | |
=0
| |
| t(2+2t)(6+3t) |
| c | ||
c loga b = | ||
| logb a |
| √10 | ||
Mój wynik: x = | = 10−1/2
| |
| 10 |
PS: Fatalny mam dzisiaj nastrój !
Wina .... nie tylko pogody
| √10 | ||
mam nadzieje, że poprawny wynik to x= |
| |
| 10 |
chyba wynik poprawny skoro wyszedł nam taki sam.
Ps dzien juz sie konczy na szczęscie. Odpocznij dzisiaj a jutro zobaczysz, że bedzie lepiej
| √10 | ||
Potwierdzam wynik: x = | ||
| 10 |
Dobranoc!
Mam nadzieję ,że łobuz już namierzony!
Od jutra będziemy już mieć spokój!