matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 151,
150
,
149
,
148
,
147
,
146
,
145
,
144
, ...,
całe
Zadania
Odp.
4
malina18:
Mam prośbę czy mógłby ktoś podać mi 2 zadania ze stereometri na poziom rozszerzony i w razie problemów pomógł mi w jego rozwiązaniu
wiem ze tego pełno wszedzie ale chciałabym mimo to
11
Ola:
Kwadrat podzielono na dwa prostokąty, których stosunek pól jest równy 3:1. Wyznacz stosunek obwodów tych prostokątów.
2
&Ola&:
oblicz wartość wyrażenia
0
bryły:
PROSZĘ o POMOC : Nie potrafię rozwiązać tego zadaniaemotka : Cysterna w kształcie walca umieszczona poziomo na samochodzie zawiera 2000 litrów oleju. Największa głębokość oleju w
1
Pitt:
1. Do pewnego magazynu dostarczają pudełka dwie fabryki F1 i F2, przy czym 60% dostaw pochodzi z F1, a 40% z F2. Wśród pudełek, produkowanych przez te fabryki braki stanowią odpowiednio 2%
0
***tryg***:
Eto, Godziu, Bogdanie, Basiu i inni pomóżcie ***tryg***
5
marta:
Mam pewien problem z zadaniem.
3
***tryg***:
√
2
√
2
cosα=
v cosα=−
2
2
π
π
π
3
α=
+2kπ v x=−
+2kπ α=π−
+2kπ=
π+2kπ (II ćw.) v
4
4
4
4
4
LcK:
PILNE
! Rozwiąż nierówności (x
4
−1)(x
3
+1)(x
2
+x)<0 x
3
+x
2
−17x+15>0 x
4
+x
3
−11x
2
−5x+30≥0 x
6
−x
4
−x
2
+1≤0 Proszę o pomoc
2
Marta:
Wśród 100 losów znajdują się 2 losy wygrywające 100zl, 3 losy wygrywające 50zl, 5 losów wygrywających 20 zl, 10 losów wygrywających 10 zl i reszta losów przegrywających W sposób
1
Pitt:
1. Do pewnego magazynu dostarczają pudełka dwie fabryki F1 i F2, przy czym 60% dostaw pochodzi z F1, a 40% z F2. Wśród pudełek, produkowanych przez te fabryki braki stanowią odpowiednio 2%
3
Marta:
Wśród 100 losów znajdują się 2 losy wygrywające 100zl, 3 losy wygrywające 50zl, 5 losów wygrywających 20 zl, 10 losów wygrywających 10 zl i reszta losów przegrywających W sposób
3
Pawełek:
Przekształcanie wzorów
1
joerfi:
jak udowodnić wzór na ilość wszystkich dzielników danej liczby czyli np: mam liczbe 2
1
*3
2
*7
3
wiem że ilość dzielników to jest iloczyn (potęga +1)*(potęga
2
+1)*(itd)
1
asiulka:
Wykonać ogrodzenie wokół dwóch rabat kwiatowych : w kształcie koła o średnicy 100cm oraz kształcie kwadratu o boku długości 0,8 m .Na które ogrodzenie zużyto najwięcej materiału?
0
asiulka:
Wykonać ogrodzenie wokół dwóch rabat kwiatowych : w kształcie koła o średnicy 100cm oraz kształcie kwadratu o boku długości 0,8 m .Na które ogrodzenie zużyto najwięcej materiału?
0
help !!:
PROSZĘ O POMOC Stosunek objętości stożka do objętości walca wpisanego w ten stożek wynosi 8/3. Podaj zależność między promieniami podstaw tych brył. Bardzo proszę o pomoc.
3
Pitt:
2
kasia:
Siostra i brat jeżdżą rowerami z domu do odległej o 6km szkoły . Siostra jeżdzi z prędkością 200m /min, a starszy od niej brat 250m / min. O ile minut póżniej brat może wyjechać z domu,
0
gonia:
michał miał k złotych, na gumę do żucia wydał z groszy zostało mu m złotych wyznacz m k=8 z=90 a) rozwiąż zadanie dla k=8 dla z=90
0
gonia:
michał miał k złotych, na gumę do żucia wydał z groszy zostało mu m złotych wyznacz m k=8 z=90 a) rozwiąż zadanie dla k=8 dla z=90
2
Marta:
Rzucamy dwiema kostkami do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że suma wyrzuconych oczek wynosi 8, jesli wiadomo że na każdej kostce wypadła:
8
Ola:
pomocy
?. Ile litrów soku trzeba dodać do 5 litrów wody, żeby mieszanka zawierała 20% soku.
2
Mika1mt:
I3−xI−Ix+2I x∊(−2,3)
5
Iga:
pomocy: Tangens kąta nachylenia tworzacej stozka do plaszcyzny podstawy wynosi
4
3
, a pole powierzchni bocznej jest rowne 240 pi cm
2
. oblicz objestosc tego stozka.
4
CHOCOLATE:
Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7} wylosowano kolejno bez zwracania trzy liczby, tworząc liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że powstała liczba trzycyfrowa jest
0
Krzysiek2005:
Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 40 cm. Krawędź podstawy ma długość x. Napisz wzór funkcji opisującej objętość tego graniastosłupa w
0
Krzysiek2005:
Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 40 cm. Krawędź podstawy ma długość x. Napisz wzór funkcji opisującej objętość tego graniastosłupa w
0
LcK:
PILNE
! Rozwiąż nierówności (x
4
−1)(x
3
+1)(x
2
+x)<0 x
3
+x
2
−17x+15>0 x
4
+x
3
−11x
2
−5x+30≥0 x
6
−x
4
−x
2
+1≤0 Proszę o pomoc
0
bezsradna:
poprosze o pomoc Dla jakich wartości parametru t wykresy funkcji f(x) = x
2
+ 10 oraz g(x) = −x
2
− tx − t + 8
0
bezsradna:
poprosze o pomoc Dla jakich wartości parametru t wykresy funkcji f(x) = x
2
+ 10 oraz g(x) = −x
2
− tx − t + 8
1
Iwona :
Samochód przejechał połowę drogi z prędkością 90 km/ h, a pozostałą drogę zprędkością 60 km/ h. Oblicz średnią prędkość samochodu
1
Justynka:
Prosze pomóżcie
Długość promienia okręgu jest równa 14,5 cm. Przez jeden z końców średnicy tego okręgu poprowadzono cięciwę dł. 20 cm. Cięciwa ta obraca sie dookola danej srednicy.
0
iktorn:
Zbadaj czy ciąg (a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
= −
4
n
5
jest ciągiem geometrycznym
0
iktorn:
Zbadaj czy ciąg (a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
= −
4
n
5
jest ciągiem geometrycznym
0
Magda K.:
Dziesięciu uczestników wycieczki wśród których jest pan Paweł i pan Rafał ustawiło się w losowo przed kasą chcąc kupić bilety do muzeum. Jakie jest prawdopodobieństwo, że panowie nie stoją
0
Magda K.:
Dziesięciu uczestników wycieczki wśród których jest pan Paweł i pan Rafał ustawiło się w losowo przed kasą chcąc kupić bilety do muzeum. Jakie jest prawdopodobieństwo, że panowie nie stoją
0
Ola:
Kwadrat podzielono na dwa prostokąty, których stosunek pól jest równy 3:1. Wyznacz stosunek obwodów tych prostokątów.
0
zaq1:
Ile powinny wynosić równe wkłady oszczędnościowe z góry przez 20 lat, aby po upływie tego okresu (od 21.roku) zapewniały roczną rentę 18 000 zł płaconą z dołu przez 8 lat? Roczna
1
Iga:
Przekrój osiowy stożka jest równoramiennym trójkątem prostokątnym o polu 18 cm
2
. oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej tego stozka.
0
zaq1:
Bank oferuje bon, który na końcu każdego roku przez 10 lat przyniesie właścicielowi dochód 10 000 zł. Jaka jest obecna wartosć bonu przy r= 11% I
0
asia:
W szkole jest 200 dziewczat, 70 chłopców i 30 nauczycieli. Kolejno 40%, 10% i 20% to osoby rudowłose. Jakie jest prawdopodobienstwo spotkania w szkole osoby nie rudowłosej?
0
poloo.;d:
14*28βγδπ♥
0
Mmm..:):
1. Narysuj dowolny trójkąt i czworokąt, który odbijesz względem punktu P.
0
poloo.;d:
14*28
0
iktorn:
Prosze niech mi ktoś sprawdzi czy dobrze rozwiązałem. a jeśli coś jest źle to poproszę o poprawe.
0
Mmm..:):
1. Narysuj dowolny trójkąt i czworokąt, który odbijesz względem punktu P.
0
kat :
Udowodnij tożsamosc
2
Ollusiaa.:
1)w kąt o mierze 60stopni wpisano dwa okregi styczne do ramiona kąta i styczne zwenetrznie do siebie. wyznacz długość promienia większego okregu, jezeli promien mniejszego okregu jest
0
zaq1:
Oblicz wartość początkową lokaty, która po czasie t osiągnęła wartość K przy stopie procentowej R i kapitalizacji ciągłej, gdy:
0
Ania:
Pomocy
0
Ania:
Pomocy
0
Ania:
Pomocy
0
zaq1:
Przez 3 lata kapitał był oprocentowany 32 % w skali rocznej, a kolejne dwa lata 30 %. Jaką
3
Patryk:
Oblicz wartość przyrostu rzeczywistego w 2005 roku, wiedząc, że urodziło się wtedy 368,3 tys. Osób, a zmarło 364,4 tys. Osób. Liczba imigrantów w tym roku wyniosła 9,3 tys., a liczba
0
joerfi:
jak udowodnić wzór na ilość wszystkich dzielników danej liczby czyli np: mam liczbe 2
1
*3
2
*7
3
wiem że ilość dzielników to jest iloczyn (potęga +1)*(potęga
2
+1)*(itd)
4
syllabi:
Oblicz: 12−7+10−4+8−1+6+2+...−20+41
1
peper:
okrąg jest styczny do obu osi układu współrzędnych i przechodzi przez punkt A = (−2,−9) Wyznacz równanie tego okręgu.
4
HaWaN:
f(x)=
√
x
4
=3x
2
+2x
0
syllabi:
Oblicz: 12−7+10−4+8−1+6+2+...−20+41
2
LcK:
Rozwiąż nierówność (x
4
−1)(x
3
+1)(x
2
+x)<0 x
3
+x
2
−17x+15>0 x
4
+x
3
−11x
2
−5x+30≥0 x
6
−x
4
−x
2
+1≤0 Proszę o pomoc
0
gosia:
2
Anitkaa :):
Proszę o pomoc. Nie ma zielonego pojęcia jak rozwiązać to zdanie:
10
oleo:
mam pytanie: jest wyrażenie: 1/2 log
2
x − log
2
y − 2 na jaki logarytm trzeba zamienic tę "2" żebym mogła dalej kontynuowac doprowadzanie wyrażenia
3
ania:
jesli mam tylko tworzaca stozka to jak obliczyc jego objetosc
1
motyl:
f(x)=
√
x
x−3
1
piko666:
Oblicz dla jakich wartosci k funkcja liniowa f okreslona wzorem a) f(x)=(−2k+6)x−4 jest malejaca
7
Spike:
pochodną z tego
0
Ollusiaa.:
1)w kąt o mierze 60stopni wpisano dwa okregi styczne do ramiona kąta i styczne zwenetrznie do siebie. wyznacz długość promienia większego okregu, jezeli promien mniejszego okregu jest
4
rogal:
Mam takie zadanie Każdą z 20 kobiet zapytano o liczbę posiadanych dzieci. Otrzymane wyniki przedstawiono na
4
misia:
Skróć ułamki: I przykład)
1
Mati:
0
milka:
:::rysunek::: Pokaż, że suma objętości kuli i stożka przedstawionych na rysunku równa jest objętości walca.
1
kamil:
Oblicz współrzędne wierzchołków trójkąta o wierzchołkach (−1,3),(4,−3),(2,6) w translacji o wektor [3,−2]
0
Ańek:
2(x+1)
2
−(x−3)
2
≥11x−1
0
anelka:
wysokosc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 12. Krawędz boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 40 stopni. oblicz objętosć tego ostrosłupa? rozwiazanie
1
Rafał:
Oblicz cos α, jeśli:
0
kaka:
zbiornik na gaz ma kształt kuli o promieniu 5m. zewnętrzną powierzchnie tego zbiornika pomalowano na dwa kolory 40% jest w kolorze srebrnym, a reszta w kolorze żółtym. ile wynosi
3
WujekPa:
Udowodnij twierdzenie o odcinku łączącym środki ramion trapezu.
0
oleo:
a mógłby mi ktos pomóc w tym: 1/2 log4x4 + 1/3 log8 x6 + 1/4 log16 x8−3 nie wiem jak zacząc w ogóle...
0
sara:
Pomóżcie! do pojemnika na kredki w kształcie walca asia wrzucila kredkę o długości 15 cm. jak dlugi fragment kredki bedzie wystawal ponad brzeg pojemnika? srednica 6cm h − 8cm
4
aaaaaaa:
3
√
π
=?
7
kamil:
Oblicz współrzędne wierzchołków trójkąta o wierzchołkach (−1,3),(4,−3),(2,6)
1
piko666:
Pewne przedsiębiorstwo sprzedaje swoje produkty po 150zł każdy. Na całkowity koszt miesięczny produkcji K składają się koszty stałe w kwocie 20000 zł i koszty produkcji 90zł za jeden
0
Ola:
Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 18 cm
2
, a jego krawędź boczna ma długość 10 cm. Ostrosłup przecięto płaszczyzna równoległą do płaszczyzny podstawy. Punkty w
2
ola:
zakład stolarski otrzymał zamówienie na wykonanie 720 taboretów. Aby zrelizowac zamówienie na czas , postanowiono wykonywac dziennie jednakowa liczbe taboretow. po wykonaniu 66 i dwie
0
Aja:
czy suma dowolnych dwoch funkcji nieparzystych jest funkcją nieparzysta? odpowiedz uzadadnij
6
proton:
:::rysunek::: Oblicz pole trójkąta ABD oraz poje trójkąta BCD.
2
Dodo:
POMOCY
Stół i 6 krzeseł kosztowały 1020 zł.Cenę stołu obniżono o 10%,a cenę krzesła o 20%.Teraz za zestaw trzeba zapłacić 846 zł.Ile kosztował stół,a ile krzesło przed obniżką?.
0
Marta:
Rozwiąż nierówność (x
4
−1)(x
3
+1)(x
2
+x)<0
13
Silwest:
A wiec nie bedzie to zadanie ani nic podobnego mianowicie nie wiem czy mozna ale .... Chce zapytac (byc moze jakis studentow) jak dobrze przygotowac sie do wlasnie takiej matury roz z
3
Dawid:
PROSZĘ O POMOC !
: (:( Na próbnym egzaminie gimnazjalnym Maciek zdobył 63 punkty.Obliczył,że z testu humanistycznego otrzymał o 25% więcej punktów niż z testu
0
smolar:
Oblicz pole trójkąta ABD oraz pole trójkąta BCD
0
GUZICZEK :
Ma ktoś koncepcje na rozwiązanie takiego zadani?
0
PROSZĘ?:
PROSZĘ o POMOC : Nie potrafię rozwiązać tego zadania
:
16
Łukasz:
f(x) = (sin x )
3
= oblicz pochodne funkcji − proszę o pomoc .
0
Marta:
Rozwiąż nierówność (x
4
−1)(x
3
+1)(x
2
+x)<0
3
piko666:
Oblicz dla jakich wartości m prosta będąca wykresem funkcji liniowej określonej wzorem y=(2m+1)x+3m−2
0
iza:
kule o promieniu rownym 10 cm przecieto plaszczyzna odlegla od jej srodka o 5 cm. oblicz promien przekroju
0
Marta:
Rozwiąż nierówność x
2
(x−1)
3
(x+2)
2
≤0 proszę o pomoc
0
Marta:
Rozwiąż nierówność x
2
(x−1)
3
(x+2)
2
≤0 proszę o pomoc
0
agata:
oblicz objetosc stozka wiedzac ze jego kat rozwarcia ma miare 60 stopni a suma dlugosci promienia podstawy i tworzacej jest równa 15 sm.
1
Marta:
Kwadrat, którego przekątna ma dł. 8 dm, obraca się dookoła jednego z boków. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej powstałej bryły.
1
agulka252:
oblicz tg 45 stopni i cos 45 stopni
2
piko666:
Samochód poruszał się przez 4 godziny ze średnią szybkością 50km/h. Podaj wzór funkcji f opisującej zależność między drogą s, którą pokonuje samochód a czasem t , w którym ją pokonuje
0
alka:
W kulę o promieniu R=8{3} wpisano stożek,którego tworząca jest widziana ze środka kuli pod kątem 120 stopni.
2
piko666:
Funkcje liniowe f i g określone są wzorami f(x)=2x−4 i g(x)=ax+4, gdzie a różne 0. Oblicz wartość współczynnika a, wiedząc że wykresy funkcji f i g przecinają się w punkcie o odciętej
24
tryg:
sin
3
cosx−cos
3
xsinx≤1/4 cos4x+2cos
3
x≥1
1
HaWaN:
a) x
6
−3x
3
+2 > 0
0
Moniczka:
Temat: wkłady równań
0
malutka:
Asia, Ewa i Krysia i Natalka poszły do kina. Na sali usiadły losowo na wykupionych przez siebie kolejnych czterech miejscach. Oblicz prawdopodobieństwo, że Ewa i Natalka usiadły w tym kinie
0
tryg:
Pomoze ktos w rozwiazywaniu nierownosci
5
matthew:
Cześć. Mam takie zadanie: Z miejscowości A i B oddalonych od siebie o 182 km wyjeżdżają naprzeciw siebie dwaj rowerzysci.
0
ola:
Kubek mający kształt walca o średnicy 8 cm i wysokości 10 cm jest w 90% wypełniony wodą.Wkładamy do niego cztery sześcienne metalowe kostki,każda o krawędzi 2 cm.Czy woda z
0
Marta:
Wyznacz objętość i pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego, którego wysokość wynosi 4
√
3
cm.
0
Aja:
zbadaj monotonicznosc funkcji f(x) = log (2−3x)
0
Marta:
wyznacz pole powierzchni i objętość kuli wpisanej w sześcian o objętości 216 cm
2
.
0
Aja:
Hey. Czy ktoś potrafi rozwiązac to zadanie: wyznaczyc kresy zbioru { log
2
8
n
√
2
:n ∊ IN}
0
Marta:
Wyznacz objętość stożka, którego tworząca ma dł. 12 cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 30 stopni.
0
Marta:
Tekturowe pudełko ma kształt graniastosłupa prawidłowego trójkątnego. Na podstawy pudełka zużyto 50
√
3
cm
2
, a na powierzchnię boczną 330 cm
2
. Oblicz objętość tego pudełka.
0
Marta:
Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma dł. 10 i tworzy z podstawą kąt o mierze 30 stopni. Wyznacz objętość i pole powierzchni bocznej tego
0
Marta:
Wyznacz objętość i pole całkowite sześcianu, którego przekątna ma długość 9 cm.
1
kropla wody:
błagam pomózcie(2x−1)3−(x+1)3+(x+2)3−(x+2)(x2−2x+4)
0
ind:
oblicz granicę
2
R.W.16l:
Liczba
√
2
√
2
√
2
√
2
jest równa:
15
a) 2
<
/div>
16
1
b) 2
<
/div>
8
3
c) 2
<
/div>
8
4
ewa:
FIZYKA
1
michal:
czy funkcja f(x)=x
2
jest stała w jakimś przedziale?
2
Potrzebujący:
Jak w opisie, zadanie jest mi potrzebne na jutro, właściwie to już na dziś rano, a nie mam nawet pojęcie jak je ugryźć, będę wdzięczny za wszelką pomoc.
3
studzik:
130,130,130,130,130,131,131,132,132,132,133,133,134,135,135,136,137,137,138,139
2
Krzysiek:
x
Rozwiąż równanie: 2 cos x + 3 = 4 cos
2
4
progresywnie:
√
5
2
ile wynosi tangens jeśli sin=
, a cos=
?
3
3
Mam to niby obliczone, ale chyba już za długo siedzę nad zadaniami, bo wszystko mi się myli, a orłem nie jestem
1
progresywnie:
Teraz chodzi mi o sprawdzenie zad.: Przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym ma dłg. 20 cm. Wyznacz dłg. przyprostokątnych,
4
Marcin:
Dany jest okrąg o równaniu x
2
+y
2
+6x−2y−15 = 0
1
wirtualna:
x
4
+x
3
−7x
2
−13x−6=0 rozwiaż i określ krotność pierwiastków
2
zaq1:
Do jakiej kwoty wzrósł kapitał 50 000 zł gdy przez pierwsze dwa lata był oprocentowany 27 % w stosunku rocznym, a przez następne trzy lata oprocentowanie wynosiło 30 %?
7
ala:
Zadanie:Siedem lat temu Janek był o połowe starszy od swojego brata Stefana. Za pięc lat bedzie miał 20% wiecej lat niż Stefan. Ile lat ma każdy z braci.
1
wirtualna:
dla jakich wartosci k reszta z dzielenia wielomianu w(x)= 2kx
3
−k
2
x+5 przez dwumian x+2 jest nie mniejsza od −25
3
HaWaN:
Jak rozwiązać następujące nierówności? a) x
3
>1
80
Damian17:
Sporządź wykresy funkcji i omów ich własności. 1)f(x)=
2
x−2
12
Calineczka:):
Odcinek AB, gdzie A=(−2, 1) i B=(1,3) przesunięto go o pewien wektor u tak, że obrazem punktu A jest punkt A'=(2,0). Oblicz współrzędne wektora u oraz współrzędne punktu B', będącego
1
kasia:
Mam problem z tym zadankiem: Na ile sposobów 4 kobiety i 3 mężczyzn mogą wsiąść do autobusu, jeżeli wsiadanie odbywa się
4
Sylwek:
dobry wieczór
sprawdź czy liczby x i y są liczbami przeciwnymi
2
april:
długość trzech krawędzi prostopadłościanu wychodzących z jednego wierzchołka tworza ciąg geometryczny o sumie 19. objętość prostopadłościanu jest równa 216. Wyznacz pole powierzchni
2
wirtualna:
reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=x
3
=5x
2
−x−5 jest równa R(x)=x
2
+2x−4. wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian F(x)=x
2
−1
2
Sylwek:
Cześć O liczbie x wiadomo że NWD(6,x)=3 oraz NWW(6,x)=90.Oblicz x
3
Dawid:
{2x−3(4x−y)=−3x−17+2(2x−1) {3x−1y=5
7
Michal:
f(x) = x
2
− 6x + 8 <0,3>
5
ASIA247:
:::rysunek::: Trójkąt równoramienny o podstawie długości 4 wpisany jest w okrąg o promieniu długości 3.
1
Marian1992:
Dwa boki trojkaty maja dlugosc 1 cm i 4 cm. Oblicz obwod trojkata, jezeli wiadomo, ze dlugosc trzeciego boku wyraza sie liczba naturalną
1
wienio:
Trzech pracowników pewnej firmy otrzymało razem 9300 złotych. Wynagrodzenie pierwszego pracownika tak się ma do wynagrodzenia drugiego pracownika jak 3/2 :6/5 . Wynagrodzenie, jakie
1
Bryga:
Wysokośc ostrosłupa prwidłowego czworokatnego ma długośc 8. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz: objetośc ostrosłupa i pole powierzchni
1
wirtualna:
jednym z rozwiązań równania x
3
+2x
2
+mx+4=0 jest liczba −4, znajdź pozostałe pierwiastki tego równania
0
Piotr:
tgα + cosα
20
1.
tgα=
tgα − cosα
21
cosα − tgα
15
2.
cosα=
sinα + tgα
17
1
PimP:
:::rysunek::: Krótkie pytanie o TW sinusów i excel
2
K:
Wszystkich podzbiorów zbioru A, które mają co najwyżej dwa elementy, jest 37. Ile jest wszystkich pozbiorów zbioru A?
3
wirtualna:
Dany jest wielomian W(x)=x
3
−6x
2
+px+q. wyznacz p i q oraz znajdź jego pierwiastki, wiedząc, że ich stosunek wynosi 1:2:3
3
HaWaN:
Jak rozwiązać następujące nierówności podwójne i układy równań? a) −6≤x
3
−x<24
1
wirtualna:
wielomian W(x)=2x
4
+4x
3
+ax
2
+bx+2 ma cztery różne pierwiastki, oblicz ich sumę.
3
marcin :
a
2
=3 a
6
=4
11
marcin :
2n
2
+4n+2
a
n
=
n+1
2n
2
+4n+2+4n+4+2
2n
2
+8n+8
a
n
+
1
=
=
n+2
n+2
0
Tom:
Wykorzystujac nierownosci trojkata, udowodnij, ze przyprostokatna w dowolnym trojkacie prostokatnym jest krotsza od przeciwprostokatnej
3
Wojtek:
Wyznacz dziedzinę funkcji :
4
Marta:
Rozwiąż nierówność 64−x6>0 proszę o pomoc
6
Marta:
rozwiąż nierówność x
4
−4x
3
+5x
2
−4x+4>0 proszę o pomoc
5
Ewelina:
x
5
−1
skróć ułamek występujący we wzorze funkcji f(x)=
(x
2
−1)(x
4
+x
3
+x
2
+x+1)
oraz naszkicuj wykres funkcji g(x)=|f(x)|−3
3
HaWaN:
Jak rozwiązać następujące równania? a) x
3
−4x
2
+5x−2=0
8
Gosia:
W 3 kg rostworu znajduje sie 6dag cukru. Jakie stęzenie procentowe ma ten syrop?
5
Maja:
Rownania stycznych. Maja: Witam, mam wyznaczyc rownania stycznych w punktach ich przeciecia.
2
HaWaN:
Dana jest funkcja f(x) =
5−x
2x+1
Rozwiązać nierówność. f(x+5)≤f(x−3)
5
satya:
2
Jak obliczyć sumę ułanków postaci (
)
n
?
3
1
Jacek:
zad3. Na mapie wykonanej w skali 1:250000 droga łaczoca dwie miejscowości ma długość 19 cm. Oblicz długość tej trasy w rzeczywistosci. Wyraź ja w kilometrach. Zapisz oblicznie.
3
cichy :
Mam rownanie i nierówności i prosze o pomoc i wytłumaczenie bo nie czaje tego
: a) − x
2
+6x=0
0
zaq1:
Przez 3 lata kapitał był oprocentowany 32 % w skali rocznej, a kolejne dwa lata 30 %. Jaką kwotę złożono w banku gdy po pięciu latach stan konta wyniósł 150 000 zł?
1
wirtualna:
jednym z rozwiązań równania x
3
+2x
2
+mx+4=0 jest liczba −4, znajdź pozostałe pierwiastki tego równania
5
marcin :
Proszę o pomoc i wytłumaczenie tego zadania
: a) Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty
1
MACIERZ:
MACIERZ
1
HaWaN:
Jak wyznaczyć całkowite wartości parametru m, dla których równanie x
3
+mx+1=0 ma przynajmniej jeden pierwiastek wymierny.
1
wirtualna:
dla jakich wartości parametru a pierwiastki x1,x2,x3 równania x
3
−6x
2
+ax+10=0 spełniają warunki x2=x1+3 i x3=x1+6, wyznacz wszystkie pierwiastki tego równania
2
HaWaN:
Jak obliczyć najmniejszą wartość wielomianu W(x), jeżeli : a) W(x)=(x−1)(x−2)(x−3)(x−4)+5
1
HaWaN:
W(W(x))<4x
3
−27x
2
+53x−25, jeżeli W(x)=x
2
−3x+1
1
HaWaN:
a)
x
2
+x−12
x
2
+3x−4
=0 b)
6
x+3
+
x
x−3
=
18
x
2
−9
1
Maja:
Witam, mam wyznaczyc rownania stycznych w punktach ich przeciecia. Mam dane funkcje:
2
HaWaN:
a) (x
2
−4)
√
1−x
=0 b) x−
√
x+1
=5
2
ANIA :
{2x−3(4x−y)=−3x−17+2(2x−1) {3x−1y=5
1
Marta:
(2−x)
2
(4−x)
3
(2x−1)(x+2)
4
>0
9
nexus:
Stosunek pól kół wpisanego w kwadrat i opisanego na kwadracie o boku dlugosci 3 wynosi 2? 1/4? 1/2? czy 4?
1
wirtualna:
rozwiąż: |9x−x
3
|=8x
2
2
Arek:
cześć mam problem z jednym zadaniem
0
Gosia:
Uzupełnij stosując notacje wykladnicza: 7,8*10
8
m=.....km
0
wirtualna:
wyznacz dziedzine funkcji określonej wzorem
7x
√
|x
3
+2x|
−3x
0
wirtualna:
dla jakich wartosci parametru m równanie x
5
+(1−2m)x
3
+(m
2
−1)x=0 ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste?
0
Marta:
Rozwiąż nierówność 64−x
6
>0
0
wirtualna:
wyznacz A∩B, jesli A={x:x należy do R ⋀ x
4
+5x
3
≤x+5
0
mi$ka:
:::rysunek::: Zad 1. Wyznacz długości boków i miary kątów w trójkącie prostokątnym ABC (kąt C jest katem
0
wirtualna:
wielomian w(x)= x
6
−x
4
−8x
3
+ax+b jest podzielny przez wielomian P(x)= x
2
−1, wyznacz a i b, rozłóż dany wielomian na czynniki i wyznacz jego miejsca zerowe
0
wirtualna:
wielomian w(x)= x
6
−x
4
−8x
3
+ax+b jest podzielny przez wielomian P(x)= x
2
−1, wyznacz a i b, rozłóż dany wielomian na czynniki i wyznacz jego miejsca zerowe
0
kuba:
(2x − 5)
x
−
1
(2x + 1)
to jest cale wyrazenie do x−1
3
Radek:
prosze o pomoc
Znajdź wspólny czynnik wielomianów: 2x
2
− 3x − 2 i 2x
3
+ 3x
2
− x − 1
4
Olcia:
Rozwiąż równanie przyjmując że jego lewa strona jest sumą kolejnych wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego.
2
Donna:
Wiadomo, że P(A')=0,91, P(A∩B)=0,01, P(A∪B)=0,21 Oblicz:
archiwum 151,
150
,
149
,
148
,
147
,