LcK: PILNE

! Rozwiąż nierówności (x
4−1)(x
3+1)(x
2+x)<0 x
3+x
2−17x+15>0 x
4+x
3−11x
2−5x+30≥0
x
6−x
4−x
2+1≤0 Proszę o pomoc
14 gru 20:34
ula: (x2−1)(x2+1)(x+1)(x2−x+1)x(x+1)<0
(x−1)(x+1)(x2+1)(x+1)(x2−x+1)x(x+1)<0
x(x−1)(x+1)3(x2+1)(x2−x+1)<0
miejsca zerowe: 0, 1,−1 (dwa ostatnie nawiasy są zawsze dodatnie)
x∊(−∞,−1)suma(0,1)
14 gru 21:29
ula: x6−x4−x2+1≤0
x4(x2−1)−(x2−1)≤0
x2−1)(x4−1)≤0
(x−1)(x+1)(x2−1)(x2+1)≤0
(x−1)(x+1)(x−1)(x+1)(x2+1)≤0
(x−1)2(x+1)2(x2+1)≤0
miejsca zerowe 1,−1, (ostatni nawias nie ma miejsca zerowego)
są podwójne miejsca zerowe
x∊ do zbioru pustego
14 gru 21:37
ula: szukam miejsc zerowych
może być −1,1,−3,3,−5,5,−15,15
spr (1)1+1−17+15=0
1 1 −17 15
1 1 2 −15
1 2 −15 0
=> (x−1)(x2+2x−15)=0
Δ=64
x1=−2, x2=3
(x−1)(x+2)(x−3)>0 x∊(−2,1)suma(3,∞)
14 gru 21:48
ula: trzecie w ten sam sposób
14 gru 21:49