matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kresy zbioru
Aja:
Hey. Czy ktoś potrafi rozwiązac to zadanie: wyznaczyc kresy zbioru { log
2
8
n
√
2
:n ∊ IN}
14 gru 12:37
M:
1 maj 19:56
Leszek:
a
n
= log
2
(8
n
√
2
) = log
2
8
n
+ log
2
√
2
=3 n +1/2 a
1
=3,5 , lim
n→
∞
(3n+1/2) =
∞
2 maj 14:35