pola i obwody koła
Anitkaa :): Proszę o pomoc.
Nie ma zielonego pojęcia jak rozwiązać to zdanie:
Oblicz pola i obwody kół o średnicach: 6,1,√2,π
14 gru 17:17
NICK: to jest proste jezeli masz średnice dzielisz ja tylko na poloweczyli:
6:2=3
P=πr2=π*32=9π2
O=2πr=2π*3=6π
1:2=1/2
P=π(1/2)2=1/4π2
O=2π*1/2=π
P=π*(√2/2)2=1/2π2
O=2π*√2/2=2p(2)/2π
P=π*(π/2)2=π3/4
O=2π*π/2=2π2/2
14 gru 18:39
NICK: to jest proste jezeli masz średnice dzielisz ja tylko na poloweczyli:
6:2=3
P=πr2=π*32=9π2
O=2πr=2π*3=6π
1:2=1/2
P=π(1/2)2=1/4π2
O=2π*1/2=π
P=π*(√2/2)2=1/2π2
O=2π*√2/2=2p(2)/2π
P=π*(π/2)2=π3/4
O=2π*π/2=2π2/2
14 gru 18:39