wielomiany
Ewelina: | | x5−1 | |
skróć ułamek występujący we wzorze funkcji f(x)= |
| |
| | (x2−1)(x4+x3+x2+x+1) | |
oraz naszkicuj wykres funkcji g(x)=|f(x)|−3
13 gru 19:12
Ewelina: ponawiam prośbę
13 gru 19:28
Silwest: hmmm
licznik
(x−1)(x+1)(x−1)(x+1)(x−1)
mianownik
(x+1)(x−1)(x+1)(x+1)(x2+1)(x+1)
takie cus mi wyszlo xD;> tak naszybko wiec pewnie jest zle
licznik
zostani (x−1)(x−1)czyli x2−2x+1 czyli (x−1)2
mianownik
(x2+1)(x+1)(x+1)czyli (x2+1)(x+1)2
nie wiem co dalej xD;> probowalem pomoc xD;>
13 gru 19:48
serdel: licznik wychodzi (x−1)(x
4+x
3+x
2+x+1)
| | x−1 | | 1 | |
po skroceniu funkcja to |
| = |
| (homograficzna) |
| | x2−1 | | x−1 | |
13 gru 20:44
serdel: | | 1 | |
Przepraszam, funkcja to oczywiscie |
| |
| | x+1 | |
13 gru 20:45
13 gru 20:46