Pomóżcie. Zadanie z treścia
ala: Zadanie:Siedem lat temu Janek był o połowe starszy od swojego brata Stefana. Za pięc lat bedzie
miał 20% wiecej lat niż Stefan. Ile lat ma każdy z braci.
Pomócie proszę, bo juz nie wiem który raz układam układ równan i mi nie wychodzi
13 gru 15:53
oskar:
13 gru 15:57
ala: :(
13 gru 16:20
Eta:
x−− obecny wiek Janka y −− obecny wiek Stefana : x >0 i y >0
x − 7 −−w. J z przed siedmiu lat y −7 −−w. S z przed siedmiu lat
x +5 −− w. J za pięć lat y+5 −−w. S za pięć lat
układamy równania:
20%= 0,2
x −7 = 1,5( y−7)
x +5 = 1,2( y+5)
rozwiąż ten układ równań
odp: Janek ma 19 lat a Stefan ma 15 lat
13 gru 23:15
AROB: Witaj
Eto, tylko na chwilę wpadłam dziś.
13 gru 23:21
Eta:
Witaj
AROB 
Czemu na chwilę ?

Pozdrawiam
13 gru 23:34
AROB: Gdyż rano od 8 mam już zajęcia, a wcześniej nie dało rady. Kartki świąteczne itp.
14 gru 00:00
Eta:
No tak

..... a ja

do 11−ej
14 gru 00:09