Równanie okręgu
Marcin: Dany jest okrąg o równaniu
x2+y2+6x−2y−15 = 0
Napisz równanie okręgu w postaci kanonicznej i oblicz współrzędne punktów przecięcia tego
wykresu z osią X. Określ wzajemnie położenie danego okręgu i okręgu o równaniu
x2+y2+−6x+14y+33=0
Bardzo proszę o pomoc. Do postaci kanonicznej potrafię sprowadzić, jednak mam problem z
obliczeniem wspólrzędnych przecięcia z osią x i określeniem wzajemniego położenia.
Z góry dzięki za pomoc!
14 gru 00:13
AROB: Aby wyznaczyć punkty przecięcia z osią x podstaw do wzoru y=0 i rozwiążesz równanie:
x
2 + 6x − 15 = 0.
Potem wyznacz środki i promienie obu okręgów i dopasuj odpowiedni warunek o wzajemnym położeniu
okręgów. Dasz radę ?
14 gru 00:23
AROB: Już Ci piszę.
14 gru 00:31
Marcin: Daje radę

Dzięki wielkie !
Pozdrawiam !
14 gru 00:35
AROB: x2+6x−15 = 0, Δ = 36+60 = 96, √Δ = √96 = √16*6 = 4√6
x1 = −3+2√6, x2 = −3−2√6 − to są miejsca przecięcia osi X.
okrąg I : wyznaczam środek S1
−2a = 6 ⇒ a= −3
−2b = −2 ⇒ b= 1 , czyli S1 (−3, 1)
c = −15, r1 = √a2+b2−c = √9 + 1 + 15 = √25 = 5
okrąg II : wyznaczam środek S2 (przyjęłam że jest tam −6x )
−2a = −6 ⇒ a=3
−2b = 14 ⇒ b = −7 , czyli S2 (3, −7)
c = 33, r2= √9+49−33 = √25 = 5
Obliczam odległość środków okręgów:
IS1S2I = √(3+3)2 + (−7−1)2 = √36 + 64 = √100 = 10
Ponieważ I S1S2 I = r1 + r2, są to okręgi styczne zewnętrznie.
14 gru 00:44
yeaa:

δ≥ΩΩππππππ◯hgui
15 maj 00:33