suma
satya: | | 2 | |
Jak obliczyć sumę ułanków postaci ( |
| )n ? |
| | 3 | |
13 gru 19:14
Bogdan:
| | 2 | | 2 | | 2 | | | |
( |
| )0 + ( |
| )1 + ( |
| )2 + .... = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | | |
| | a1 | |
Mamy tu do czynienia z szeregiem geometrycznym: a1 + a2 + a3 + ... = |
| |
| | 1 − q | |
| | a2 | |
q = |
| i |q| < 1 i n→∞ |
| | a1 | |
13 gru 19:30
satya: no dobra,
ale z tego wychodzi:
I nie wiem czy to mój błąd w obliczeniach, czy błąd w druku, ale w rozwiązaniach pisze S=2,
to które jest źle?
13 gru 19:43
Bogdan:
Napisałeś n, przez co rozumie się liczbę naturalną. Wtedy ta suma jest równa 3.
| | 2 | | 2 | |
Gdybyś podał: n∊N+, to wtedy a1 = |
| , a nie a1 = 1. Suma dla a1 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
jest równa 2.
13 gru 19:53
Eta:
Witam
Bogdanie 
znów problem z tym a
o .......
13 gru 19:59
Bogdan:
Dobry wieczór
Eto 
.
| | 2 | | 2 | |
Tu nie ma takiego problemu, jest a1 = ( |
| )0 albo a1 = ( |
| )1, |
| | 3 | | 3 | |
a
0 nie występuje. Pierwszy wyraz jest zawsze a
1, natomiast we wzorze wyrazu ciągu
może występować zero.
13 gru 20:25