stożek
Iga: Przekrój osiowy stożka jest równoramiennym trójkątem prostokątnym o polu 18 cm2. oblicz
objetosc i pole powierzchni calkowitej tego stozka.
14 gru 19:48
Eta:
Zgodnie z treścią zadania, mamy:
| | 2r | |
r= h i 2r = l √2 => l= |
| => l= r√2
|
| | √2 | |
| | 2r*h | |
P= |
| = r*h =18 => r*r= 18 => r= 3√2
|
| | 2 | |
więc:
r= 3√2 cm i h= 3√2 cm i l = 3√2*√2= 6 cm
podstaw dane do wzorów na V i P
c ...... i podaj odp.
14 gru 20:03
hmmm: Dlaczego 2r=l√2?
31 mar 22:57
hmmm: Dobra juz wiem

Ale inaczej to wymyslilem. Jesli ten trojkat jest rownoramienny i dodatkowo
prostokatny to znaczy ze l jest przekatna kwadratu o bokach r. Wiec l=r√2
31 mar 23:03