Przekrztałecenia geometryczne.
Calineczka:): Odcinek AB, gdzie A=(−2, 1) i B=(1,3) przesunięto go o pewien wektor u tak, że obrazem punktu
A jest punkt A'=(2,0). Oblicz współrzędne wektora u oraz współrzędne punktu B', będącego
obrazem punktu B w tym przesunięciu..
7 gru 15:29
Godzio:

[−2+x,1+y] = [2,0]
−2+x=2
x=4
y+1=0
y=−1
u[4,−1]
B => B'
[1,3] => [1+4, 3−1] => [5,2] = B'
7 gru 16:16
Calineczka:): Może ktoś mi to troszke jaśniej wytłumaczyć?
13 gru 17:58
Calineczka:): ?
13 gru 18:36
Calineczka:): :(:(:(POMOŻE JAKAŚ DOBRA DUSZYCZKA:(:(:(
13 gru 22:48
Godzio: czego nie rozumiesz ?
13 gru 22:49
Calineczka:): Skąd to się wszystko wzieło... zazwyczaj ktoś tłumaczy mi pokoleji co i jak... a tu jest
rozwiązane ale nie wiem co skąd i gdzie....
13 gru 22:51
Godzio:
znamu punkt A,B i A' szukane jest B' wiemy że odcinek AB jest przesunięty o jakiś wektor który
będzie nam potrzebny do obliczenia B'
żeby obliczyć wektor możemy posłużyć się punktami A i A'
A=> A'
[−2,1] => [2,0] musimy sprawdzić o jaki wektor czyli co trzeba dodac/odjac do wspołrzednych
punktu A aby otrzymać współrzędne [2,0]
nasz wektor ma postać u[x,y]
wiemy że :
[ −2+x,1+y ] = [ 2 ,0 ]
powstają nam 2 równania z których wyliczamy wektor
−2+x = 2 → x=4
1+y=0 → y=−1
czyli już znamy nasz wektor → u[4,−1]
teraz musimy obliczyć B' posłużymy się punktem B który został przesunięty o wektor u
B=>B'
[1+4,3−1] = [5,2]
zrozumiałe ?
13 gru 22:57
Calineczka:): Tak już rozumiem

Dziękuje bardzo
13 gru 23:35
Eta:
Witaj
Godzio
13 gru 23:38
Godzio: Dobry wieczór
13 gru 23:40
Eta:
13 gru 23:41
Calineczka:): O witam Ete

i od razu pozdrawiam
13 gru 23:42