prostopadłościan i ciąg
april: długość trzech krawędzi prostopadłościanu wychodzących z jednego wierzchołka tworza ciąg
geometryczny o sumie 19. objętość prostopadłościanu jest równa 216. Wyznacz pole powierzchni
całkowitej tego prostopadłościanu.
13 gru 17:51
april: pomoże ktoś?
13 gru 18:11
Eta:
a,b,c −−− długości krawędzi prostop. założenie: a>0 b>0 c>0
a,b, c −−− tworzą ciag geom => b2 = a*c
z treści zad.:
a*b*c = 216 to b2*b = 216 => b3 = 216 => b=6
a+b+c = 19 => a+c = 19 −6 = 13
rozwiąż układ równań:
a = 13 − c , dla c€ ( 0, 13)
i a*c = 36
to: ( 13 −c)*c = 36 ....... dokończ pamiętając o założeniach
13 gru 22:50