trygonometria
tryg: sin3cosx−cos3xsinx≤1/4
cos4x+2cos3x≥1
14 gru 12:48
tryg:
14 gru 13:09
tryg:
14 gru 13:14
tryg:
14 gru 13:26
Nikka: w drugim jest cos4x czy cos4x
14 gru 14:09
tryg: Nikka moze tak powiem w pierwszym zrobilam tak
sinxcosx(sinx−cosx)(sinx+cosx)≤1/4
14 gru 14:09
tryg: a w drugim cos22x−sin22x+2cos3x≥1
14 gru 14:10
tryg: cos4x
14 gru 14:10
Nikka: przekształcenia w pierwszym ok, ale nic nie dają...
w drugim jest cos4x a nie cos2x ...
14 gru 14:17
tryg: no latego mam cos22x−sin22x
14 gru 14:22
Nikka: to jest wzór na cos2x a nie cos4x
14 gru 14:25
Nikka: aaaaaa, poczekaj, nie zajarzyłam tam jest 2x
14 gru 14:25
Bogdan:
Dzień dobry.
| | 1 | |
1. sin3x cosx − cos3x sinx ≤ |
| |
| | 4 | |
| | 1 | |
−sinx cosx (cos2x − sin2x) ≤ |
| / * −4 |
| | 4 | |
2*2sinx cosx * cos2x ≥ −1
2sin2x cos2x ≥ −1
sin4x ≥ −1
14 gru 14:26
Nikka: 
nie ma jak specjalista, bo już mi pomysłów zabrakło jakby to przekształcić
14 gru 14:28
tryg: witam
14 gru 14:28
tryg: 4x to rozszerzam do 4 tak
14 gru 14:28
tryg: czy x≥−4?
14 gru 14:30
Nikka: zastanów się, jakiego kąta sinus jest równy −1
14 gru 14:31
Nikka: sinx ≥ sin...
14 gru 14:32
tryg: −π/4?
14 gru 14:32
tryg: x≥−π/4+2kπ
14 gru 14:34
tryg: tak?
14 gru 14:35
tryg: czy −π/16+kπ/2
14 gru 14:38
Bogdan:
2. Korzystamy z wzoru: cos2α = 2cos2α − 1
cos4x = 2cos22x − 1 = 2(cos2x)2 − 1 = 2(2cos2x − 1)2 − 1 = 2(4cos4x − 4cos2x + 1) − 1
cos4x + 2cos3x ≥ 1
2(4cos4x − 4cos2x + 1) − 1 + 2cos3x ≥ 1 ⇒ 2(4cos4x − 4cos2x + 1) + 2cos3x ≥ 2
4cos4x − 4cos2x + 1 + cos3x ≥ 1
4cos4x + cos3x − 4cos2x ≥ 0
14 gru 14:39
Nikka: tak się zastanawiam czy w pierwszym nie będzie, że nierówność jest spełniona dla dla każdego
x∊R
14 gru 15:07