Proszę o pomoc
marcin : Proszę o pomoc i wytłumaczenie tego zadania

: a) Napisz równanie prostej przechodzącej
przez punkty
A = (3 , −4)
B = (−3, 2)
b) napisz rownanie prostej prostopadłej do danej z punktu A przechodzące przez punkt C =
(2,−1)
c) napisz rownanie prostej rownoleglej do danej z punktu A przechodzace przez punkt A
13 gru 18:37
cichy : prosze o pomoc
13 gru 19:20
cichy : prosze o pomoc
13 gru 19:20
cichy : prosze o pomoc
13 gru 19:20
Silwest: A wiec a)
wzor ogolny
y=ax+b
najpierw podstawiasz 1 punkt
czyli
−4=3a+b
pozniej 2 i z ukladu wyliczasz a i b i piszesz wzor
b)
prosta prosotobadla czyli a musi byc odwrocone i przeciwny znak no i pozniej wyliczasz z tym
punktem
co do c to a musi byc takie same i przechodzic przez punkt A czyli znowu podstawic
13 gru 19:29
cichy: czyli musze tabelke zrobic ( kurde kiedys to rozumkiałem ale teraz mialem rok przerwy w nauce

) a pomozesz mi tzn wytłumaczysz mi jak sie liczy argumenty w tabelce
13 gru 20:02